Wykonanie
Dzisiaj klasyka - pączki z
marmoladą, lukrem i moim ulubionymdodatkiem do pączków - wiórkami kokosowymi.Przepis na
ciasto drożdżowe wielokrotnie przetestowałam i to nie tylko na pączkach.Ciasto jest pulchniutkie, przyjemne w obróbce i bardzo uniwersalne.Możecie z niego przygotować także pączkipieczone w piekarniku, bułeczki z
twarogiem czy zwykłą drożdżówkę z kruszonką.
Składniki: ( na ok. 20 sztuk pączków)500 g
mąki pszennej tortowej50 g
masła50 g
cukru pudru250 ml
mleka25 g świeżych
drożdży2
jajka2
żółtkacukier waniliowy1 łyżka mocnego
alkoholu (ja najczęściej używam
likieru Amaretto)szczypta
soliponadto:
marmoladaolej do smażenia
wiórki kokosowecukier puderSposób przygotowania:
Masło roztopić.
Mleko podgrzać, ale nie za bardzo, ma być lekko ciepłe, a nie gorące.
Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę
cukru i zalać 2 łyżkami
mleka. Całość rozetrzeć i odstawić na bok. Po 5-10 minutach
drożdże powinny ruszyć. tzn, zgęstnieć i powiększać swoją objętość.W misie miksera umieścić
jajka. Wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym ubić je na gęstą pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać
mleko, a następnie rozpuszczone
drożdże. Całość zmiksować.
Mąkę z
solą przesiać i stopniowo dodawać do mieszanki jajecznej. Najlepiej w 3-4 turach. Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste, zmienić końcówkę na hak do wyrabiania ciasta. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut. Po tym czasie wlać roztopione
masło i ponownie wyrabiać 5 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, spłaszczyć ręką, aby usunąć nadmiar powietrza. Delikatnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka o średnicy ok. 7 cm. Tak przygotowane pączki układać na oprószonej
mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Smażyć na średnio rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Usmażone układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewać
marmoladą, za pomocą worka cukierniczego z tylką do nadziewania.Jeśli wolicie można nadziewać pączki przed smażeniem. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce
marmolady. Brzegi ciasta skleić i formować pączki, tak by złączenia ciasta znalazły się pod
spodem. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Dobrze jest też przygnieść je deseczką. Wtedy równo rosną i równo się smażą.Ciasto można również przygotować metodą tradycyjną:
Mąkę i wszystkie składniki suche wsypać do miski.
Drożdże rozrobić w pół szklanki
mleka. Na środku
mąki zrobić zagłębienie. Wlać
drożdże, domieszać trochę
mąki, żeby zaczyn zgęstniał. Pozostawić tak na chwilę, by
drożdże ruszyły. Wbić
jajka, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać
masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki. Dalej postępować tak jak wyżej.Gotowe pączki polukrować. Na świeży
lukier sypać
wiórki kokosowe.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru2-3 łyżki
wodySmacznego :)