P�czki z marmolad�

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj klasyka - pączki z marmoladą, lukrem i moim ulubionym
dodatkiem do pączków - wiórkami kokosowymi.
Przepis na ciasto drożdżowe wielokrotnie przetestowałam i to nie tylko na pączkach.
Ciasto jest pulchniutkie, przyjemne w obróbce i bardzo uniwersalne.
Możecie z niego przygotować także pączki
pieczone w piekarniku, bułeczki z twarogiem czy zwykłą drożdżówkę z kruszonką.
Składniki: ( na ok. 20 sztuk pączków)
500 g mąki pszennej tortowej
50 g masła
50 g cukru pudru
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
2 jajka
2 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżka mocnego alkoholu (ja najczęściej używam likieru Amaretto)
szczypta soli
ponadto:
marmolada
olej do smażenia
wiórki kokosowe
cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Mleko podgrzać, ale nie za bardzo, ma być lekko ciepłe, a nie gorące.
Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru i zalać 2 łyżkami mleka. Całość rozetrzeć i odstawić na bok. Po 5-10 minutach drożdże powinny ruszyć. tzn, zgęstnieć i powiększać swoją objętość.
W misie miksera umieścić jajka. Wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubić je na gęstą pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mleko, a następnie rozpuszczone drożdże. Całość zmiksować. Mąkę z solą przesiać i stopniowo dodawać do mieszanki jajecznej. Najlepiej w 3-4 turach. Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste, zmienić końcówkę na hak do wyrabiania ciasta. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut. Po tym czasie wlać roztopione masło i ponownie wyrabiać 5 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, spłaszczyć ręką, aby usunąć nadmiar powietrza. Delikatnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka o średnicy ok. 7 cm. Tak przygotowane pączki układać na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą, za pomocą worka cukierniczego z tylką do nadziewania.
Jeśli wolicie można nadziewać pączki przed smażeniem. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce marmolady. Brzegi ciasta skleić i formować pączki, tak by złączenia ciasta znalazły się pod spodem. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Dobrze jest też przygnieść je deseczką. Wtedy równo rosną i równo się smażą.
Ciasto można również przygotować metodą tradycyjną:
Mąkę i wszystkie składniki suche wsypać do miski. Drożdże rozrobić w pół szklanki mleka. Na środku mąki zrobić zagłębienie. Wlać drożdże, domieszać trochę mąki, żeby zaczyn zgęstniał. Pozostawić tak na chwilę, by drożdże ruszyły. Wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki. Dalej postępować tak jak wyżej.
Gotowe pączki polukrować. Na świeży lukier sypać wiórki kokosowe.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2017/02/Paczki-z-marmolada.html