Wykonanie
Jestem zdania, że w kuchni nic nie powinno się marnować i staram się wykorzystywać produkty tak, aby nic w koszu nie lądowało. Pamiętacie przepis na domowe
mleko kokosowe ? Ciasto które dzisiaj wam prezentuje powstało z tzw odpadu po wyciśnięciu
mleka czyli z odciśniętych wiórek
kokosowych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie,abyście użyli takich prosto ze sklepu :-)
Składniki100 g
wiórków kokosowychgarść
daktyli1
jajko3 łyżeczki
cukru3 łyżki
oleju5 łyżek
mąkiszczypta
cynamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDaktyle zalewamy gorącą
wodą i pozostawiamy na chwilę aby zmiękły. Następnie blendujemy
kokos i
daktyle w razie potrzeby podlewając pozostałą z moczenia
wodą, dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie miksujemy. Pieczemy na papierze do pieczenia 25 min w 170st.