Wykonanie
wtorek, 24 Styczeń 2017, autor: blue_megi, 7 komentarzyPrzepyszny, oryginalnie wyglądający chlebek
drożdżowy. Pojedyncze kromki posklejane są
masłem i
cukrowo-
cynamonową posypką. Nie jest wcale trudny do przygotowania. Tylko nie jedzcie go, gdy jest jeszcze gorący, łakomstwo grozi
bólem brzucha – wiem, bo sama próbowałam 😉
Składniki:400 g
mąki pszennejopakowanie suchych
drożdży (7g)150 ml ciepłego
mleka50 g
masła50 g
cukru2
jajkaszczypta
solidodatkowo:2 łyżeczki
cynamonu100 g
cukru (najlepiej trzcinowego)50 g
masłaMasło rozpuszczamy.
Mąkę mieszamy z
drożdżami,
cukrem i szczyptą
soli. Dodajemy roztrzepane
jajka, podgrzane (ale nie gorące)
mleko i lekko przestudzone, rozpuszczone
masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania, aż podwoi objętość.W tym czasie przygotowujemy posypkę mieszając
cukier trzcinowy z
cynamonem. Natłuszczamy keksówkę o długości około 25 cm. Rozpuszczamy pozostałe 50 gram
masła.Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na placek wielkości około 30 x 50 centymetrów (wcześniej podsypujemy
mąką). Tak przygotowane ciasto smarujemy rozpuszczonym
masłem (łyżkę
masła zostawiamy na później) i posypujemy
cynamonowym cukrem (również pozostawiając łyżkę na później).Ciasto kroimy w poprzek na 6 plastrów. Kładziemy ostrożnie jeden plaster na drugi. Następnie ponownie kroimy na 6 części. Otrzymamy 6 kawałków, które wkładamy po kolei do keksówki tak, aby układały się jak kromki. Przykrywamy foremkę z
ciastem ściereczką i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, aby ciasto wypełniło foremkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałą łyżką
masła i posypujemy
cukrem. Pieczemy przez 30-35 minut. Smacznego!