ßßß Cookit - przepis na Mielonka wieprzowa

Mielonka wieprzowa

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Wędzarnia Mateusza i Piotra
KIEŁBASA BESKIDZKA SZYNKOWA ... »
Mielonka wieprzowa
Składniki:
- łopatka wieprzowa 4kg
- karkówka wieprzowa 1kg
- peklosól 17-22g/kg
- pieprz biały 1g/kg
- gałka muszkatołowa 1g/kg
- czosnek 2-3 ząbki na kg
- sos sojowy (dobrej jakości)
- mąka ziemniaczana 20g/kg
oraz
- szynkowar (praska)
Mięso poddajemy klasyfikacji. W wyniku tego otrzymujemy mięso kl. I, II i III. Wszystkie rodzaje mięsa peklujemy oddzielnie na sucho 48h w chłodzie. Następnie mięso kl. I rozdrabniamy na sitku 10mm, kl. II na sitku 6mm, a kl. III na sitku 3mm. Mieszamy mięso dodając przyprawy, wodę w ilości do 5% i na koniec mąkę. Wyrabiamy masę mięsną, aż nabierze kleistości.
Do praski (szynkowaru) wkładamy worek do parzenia lub wykładamy folią celulozową. Napełniamy praskę mięsem, tak aby nie było kieszonek z powietrzem. Zawiązujemy worek, zamykamy szynkowar i napinamy sprężynę.
Wodę nagrzewamy do ok. 80 stopni. Wstawiamy szynkowar do naczynia z woda i parzymy mielonkę 1,45-2h. Zwalniamy napiecie sprężyny i studzimy mielonkę w chłodnym pomieszczeniu.
Zamiast praski można użyć osłonek barierowych.
Smacznego
sobota, 21 stycznia 2017, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
KIEŁBASA BESKIDZKA SZYNKOWA ...
Mielonka wieprzowa
Wędzarnia Mateusza i Piotra
Boczek prasowany
Kiszka ziemniaczana ...
Kiełbaski z królika
Świąteczny Pasztet Kuby Rojek
Chorizo pleśniowe z dzika
Piwoszki z dzika
Chorizo cular
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2017/01/Mielonka-wieprzowa.html