Wykonanie
HomeNa Słodko
Ciastka14sty
Faworki ucieraneLoading...0 KomentarzyKruche, chrupiące, słodkie
ciasteczka, grubo oprószone
cukrem pudrem…
Składniki2 szkl
mąki4 łyżki
masła3 łyżki
cukru pudru5
żółtek3 łyżki kwaśnej gęstej
śmietanyłyżka
rumu lub
spirytususzczypta
soli1 łyżeczka
wanilii1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniaSposób przygotowania
Masło utrzeć z
cukrem , szczyptą
soli i
wanilia na puch , nie przerywając ucierania dodawać po
żółtku ,
śmietanę i
rum , do masy przesiać tyle
maki , aby ciasto dobrze się ucierało , ucierać około 5 minut ,Dobrze utarte ciasto wyłożyć na stolnicę , dosypać resztę
maki i dokładnie wyrobić , przykryć ściereczką , odstawićW płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz ,Ciasto cienko wałkować , formować
faworki , smażyć na złoty kolor ,po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypać
cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab