ßßß Cookit - przepis na Faworki ucierane

Faworki ucierane

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciastka
14
sty
Faworki ucierane
Loading...
0 Komentarzy
Kruche, chrupiące, słodkie ciasteczka, grubo oprószone cukrem pudrem
Składniki
2 szkl mąki
4 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
łyżka rumu lub spirytusu
szczypta soli
1 łyżeczka wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Masło utrzeć z cukrem , szczyptą soli i wanilia na puch , nie przerywając ucierania dodawać po żółtku ,śmietanę i rum , do masy przesiać tyle maki , aby ciasto dobrze się ucierało , ucierać około 5 minut ,
Dobrze utarte ciasto wyłożyć na stolnicę , dosypać resztę maki i dokładnie wyrobić , przykryć ściereczką , odstawić
W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz ,
Ciasto cienko wałkować , formować faworki , smażyć na złoty kolor ,po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/faworki-ucierane