ßßß Cookit - przepis na Rogaliki ziemniaczane z czosnkiem i rozmarynem…

Rogaliki ziemniaczane z czosnkiem i rozmarynem…

nazwa

Wykonanie

Po baaaardzo długiej przerwie wracam z nowymi wpisami. Nie wiem jeszcze, jak często będą się pojawiać, ani ile ich będzie, ale będą. Trochę o wypiekach, trochę o gotowaniu, a trochę może o tym, co robię, gdy nie bloguję, bo, jak się okazało, nie samym blogowaniem młoda matka (ok, może i już nie taka młoda) żyje.
Dziś mam dla Was nasze nowe odkrycie – drożdżowe rogaliki z czosnkiem i rozmarynem, które nawet Zuzia zajada, a wierzcie mi, ona takich rzeczy na ogół nawet nie tyka. Tym razem zajadała, aż jej się uszy trzęsły i nawet czosnek jej nie przeszkadzał, choć na ogół ma do niego stosunek raczej mało przyjazny :) A czego nie zjadła Zuzia, z tym my sobie szybciutko poradziliśmy, tak, że na śniadanie kolejnego dnia nic już nie zostało i musiałam zagnieść ciasto na kolejne.
Piekłam rogaliki niewielkie, bo takie drobne jakoś lepiej mi smakują i w dodatku prezentują się przeuroczo, ale jeśli wolicie konkretne rogale, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili duże. Po prostu będzie ich wtedy nieco mniej.
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatek ziemniaków sprawia, że po upieczeniu rogale pozostają długo świeże. I nie musicie się obawiać – tych ziemniaków wcale w rogalikach nie czuć. Czuć za to czosnek i aromatyczny rozmaryn, które, moim zdaniem, wspaniale do siebie pasują. Przekonajcie się sami.
Polecam :)
*przepis, z drobnymi zmianami, pochodzi z książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” Tadeusza Barowicza
Składniki na 18 małych rogalików:
250g ziemniaków (waga po obraniu)
510g mąki pszennej
21g drożdży instant (3 paczuszki)
1 duże jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
3/4 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu (do smaku)
4 – 5 dużych ząbków czosnku
około 2 łyżek posiekanego świeżego rozmarynu
Dodatkowo:
około 2 łyżek roztopionego i przestudzonego masła
1 jajko, roztrzepane do posmarowania rogali przed pieczeniem
Wykonanie:
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i utłucz dokładnie. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Zimne ziemniaki umieść w dużej misie lub misie miksera. Dodaj mąkę, drożdże, cukier, sól oraz pieprz. Zrób zagłębienie na środku i wbij w nie jajko oraz wlej mleko. Wyrób gładkie, jednolite ciasto, dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn.
Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej misy, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 – 3 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je z lodówki i podziel na 3 równe części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 3 – 4 mm, a następnie pokrój na 8 trójkątów (jak pizzę). Każdy trójkąt posmaruj uprzednio roztopionym i przestudzonym masłem i zwiń, zaczynając od podstawy ku końcowi, formując rogalika.
Gotowe rogaliki układaj na lekko natłuszczonej blasze, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Posmaruj każdy roztrzepanym jajkiem.
Piecz rogale w temperaturze 190ºC przez około 15 minut (lub nieco dłużej, jeśli zrobisz większe rogale), do zezłocenia. Upieczone przenieś ostrożnie na kratkę do studzenia, żeby odparowały.
Podawaj same lub z wędlinami, serami lub ulubioną pastą kanapkową. Świetnie sprawdza się też, jako dodatek do zup.
Smacznego :)
Źródło:https://brunetkawkuchni.com/2017/01/09/rogaliki-ziemniaczane-z-czosnkiem-i-rozmarynem