Wykonanie
Po baaaardzo długiej przerwie wracam z nowymi wpisami. Nie wiem jeszcze, jak często będą się pojawiać, ani ile ich będzie, ale będą. Trochę o wypiekach, trochę o gotowaniu, a trochę może o tym, co robię, gdy nie bloguję, bo, jak się okazało, nie samym blogowaniem
młoda matka (ok, może i już nie taka
młoda) żyje.Dziś mam dla Was nasze nowe odkrycie –
drożdżowe rogaliki z
czosnkiem i
rozmarynem, które nawet Zuzia zajada, a wierzcie mi, ona takich rzeczy na ogół nawet nie tyka. Tym razem zajadała, aż jej się uszy trzęsły i nawet
czosnek jej nie przeszkadzał, choć na ogół ma do niego stosunek raczej mało przyjazny :) A czego nie zjadła Zuzia, z tym my sobie szybciutko poradziliśmy, tak, że na śniadanie kolejnego dnia nic już nie zostało i musiałam zagnieść ciasto na kolejne.Piekłam rogaliki niewielkie, bo takie drobne jakoś lepiej mi smakują i w dodatku prezentują się przeuroczo, ale jeśli wolicie konkretne
rogale, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili duże. Po prostu będzie ich wtedy nieco mniej.Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatek
ziemniaków sprawia, że po upieczeniu
rogale pozostają długo świeże. I nie musicie się obawiać – tych
ziemniaków wcale w rogalikach nie czuć. Czuć za to
czosnek i aromatyczny
rozmaryn, które, moim zdaniem, wspaniale do siebie pasują. Przekonajcie się sami.Polecam :)*przepis, z drobnymi zmianami, pochodzi z książki „Ciasta
drożdżowe słodkie i wytrawne” Tadeusza BarowiczaSkładniki na 18 małych rogalików:250g
ziemniaków (waga po obraniu)510g
mąki pszennej21g
drożdży instant (3 paczuszki)1 duże
jajko1/2 szklanki ciepłego
mleka3/4 łyżeczki
cukru1 łyżka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu (do smaku)4 – 5 dużych ząbków
czosnkuokoło 2 łyżek posiekanego świeżego
rozmarynuDodatkowo:około 2 łyżek roztopionego i przestudzonego
masła1
jajko, roztrzepane do posmarowania
rogali przed pieczeniemWykonanie:Obrane
ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i utłucz dokładnie. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.Zimne
ziemniaki umieść w dużej misie lub misie miksera. Dodaj
mąkę,
drożdże,
cukier,
sól oraz
pieprz. Zrób zagłębienie na środku i wbij w nie
jajko oraz wlej
mleko. Wyrób gładkie, jednolite ciasto, dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz posiekany
rozmaryn.Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej misy, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 – 3 godziny do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je z lodówki i podziel na 3 równe części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 3 – 4 mm, a następnie pokrój na 8 trójkątów (jak pizzę). Każdy trójkąt posmaruj uprzednio roztopionym i przestudzonym
masłem i
zwiń, zaczynając od podstawy ku końcowi, formując rogalika.Gotowe rogaliki układaj na lekko natłuszczonej blasze, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Posmaruj każdy roztrzepanym
jajkiem.Piecz
rogale w temperaturze 190ºC przez około 15 minut (lub nieco dłużej, jeśli zrobisz większe
rogale), do zezłocenia. Upieczone przenieś ostrożnie na kratkę do studzenia, żeby odparowały.Podawaj same lub z
wędlinami,
serami lub ulubioną pastą kanapkową. Świetnie sprawdza się też, jako dodatek do zup.Smacznego :)