Wykonanie
Jednak… trzeba spróbować delikatnego
dorsza marynowanego w
maślance z domieszką
soku z cytryny ,
soli i
pieprzu.Posypanego chrupiącymi
orzechami włoskimi , pieczonego na kremowym
brokułowo-
serowym puree.
Ryba i puree rozpływają się w ustach , chrupiące
orzechy dodają oryginalnego smaku i charakteru a całość tworzy pełny witamin , wartościowy , lekki posiłek.
Danie możemy podać samo , z
sałatką ze świeżych warzyw , ziarnistym
pieczywem lub w bardziej sytej wersji z gotowanymi/pieczonymi
ziemniakami.Składniki:300 g.
filetów z dorsza ( po rozmrożeniu)300 ml
maślanki naturalnejsok z 1/2
cytryny1/2 łyżeczki
pieprzuszczypta
soliPuree
brokułowe:1/2
brokuła ( ok. 250 g.)2 łyżki kremowego
serka śmietankowego z
czosnkiem niedźwiedzim1/2 łyżeczki
pieprzuszczypta
soli3-4 łyżki posiekanych drobno
orzechów włoskichnatka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:
Dorsza myjemy , osuszamy , kroimy na 3-4 mniejsze kawałki.
Maślankę łączymy z
sokiem z cytryny ,
solą i
pieprzem.Zalewamy
rybę , odstawiamy na 2-3 godz.Puree
brokułowe:
brokuła dzielimy na różyczki ,gotujemy na parze.Do
brokuła dodajemy
serek śmietankowy z
czosnkiem niedźwiedzim ,
sól i
pieprz.Ugniatamy tłuczkiem lub miksujemy uzyskując gładkie puree.Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego , na wierzch kładziemy
dorsza.Każdy kawałek
ryby posypujemy
orzechami włoskimi.Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Podajemy z
natką pietruszki.
hashtag #AmbitionNa hasło ZDROWE-GOTOWANIE dla czytelników bloga 10% zniżki na produkty Ambition w sklepie Dajar . Serdecznie zapraszamSmacznego