Wykonanie
Czasem w naszej lodówce jest tylko światło. Zwykle nie dopuszczam do takiego stanu, ale niestety zdarza się to czasem. Zwłaszcza, po tak intensywnych weekendach jak ostatni. Trochę poszaleliśmy w piatek, odwiedziliśmy znajomych w sobotę i niedzielę, i na zakupy jakoś zabrakło czasu. Właściwie w domu jedliśmy tylko śniadania. Problem pojawił się w poniedziałek rano, kiedy trzeba było coś przygotować na obiad. Przypomniałam sobie, że mam
dorsza, którego nasz znajomy złowił u wybrzeży Norwegii. Jest tak smaczny, że właściwie mogłabym jeść go samego, po prostu upieczonego, ale zawsze coś ciekawego do niego dorzucam. Tym razem padło na
paprykę,
pomidory i
oliwki. Czyli po prostu to, co znalazłam w lodówce. Wyszło naprawdę smacznie i przede wszystkim szybko. Myślę, że w tym zestawie, każda inna
ryba, także się sprawdzi.
Składniki:2
filety z dorsza (po ok 100-150 g)2 duże
pomidory2
czerwone paprykizielone oliwki - wg gustu- dodałam ok 4 łyżek
oliwek odsączonych z zalewy
pieprzchili w płatkach- wg gustu- można pominąćWykonanie:
Pomidory pozbaw skóry (przelej je wrzątkiem i ściągnij skórę),
paprykę pokrój w kawałki,
oliwki odsącz z zalewy. Do naczynia żaroodpornego wrzuć warzywa, przypraw
pieprzem i
chili i wymieszaj, Ułóż na nich kawałki
dorsza i
skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut- po tym czasie sprawdź czy
ryba jest już miękka.Smacznego!