Idealna obiadowa surówka z kapusty. Jeśli nie przepadacie za doprawianiem surówki octem lub tez nie możecie go używać pomińcie ten składnik a surówka i tak będzie smakowała pysznie nawet chyba lepiej niż z octem :) Przepis Olga Smile .Składniki :2 małe kapusty lub 1 duża1 czerwona papryka1 żółta papryka1 zielona papryka ( zastąpiłam czerwoną )1 cebula2 ząbki czosnku2 jabłka3 marchewkimały pęczek koperku5 łyżek oliwy5 łyżek octu ryżowego lub 3 winnegosól, pieprzczarnuszka ( pominęłam )Kapustę szatkujemy w cienkie piórka. Przekładamy do miski, solimy,mieszamy, odstawiamy na 15 minut w międzyczasie parę razy ugniatając ją ręką aby zmiękła.Papryki tniemy w cienkie paski. Cebulę siekamy drobno a marchew i jabłka ścieramy na tarce.Wszystkie warzywa mieszamy razem. Dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet. Mieszamy rękoma, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut aby smaki się przegryzły. Przed podaniem można posypać czarnuszką.Smacznego :)