Wykonanie
Serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem wymyśliłam, by połączyć sernik z
jabłkami i masą
krówkową. Smaki te tworzą naprawdę udaną kompozycję . Nasuwają mi skojarzenia ze złotymi, jesiennymi liśćmi, staram się bowiem
póki co nie przyjmować do wiadomości zimna panującego za oknami.
Na spód:150 g
mąki pszennej tortowej100 g
masła50 g
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa masę
serową:1 kg
sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie
ser, tym cięższy -lepszy- sernik.150 g
cukru1/2 szklanki kwaśnej, gęstej
śmietany6
jajek4 łyżki
mąki ziemniaczanejotarta skórka z 1/2
cytrynysok z 1/2
cytrynyNa masę
krówkową:2/3 szklanki
śmietanki UHT 12% ("słodkiej"
śmietanki)50 g
masła (1/4 kostki)1/2 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
cukru pudru1/3 łyżeczki
cynamonu+ 1 łyżeczka
masła2-3 twarde
jabłka + 1 łyżka
cukru + 1 łyżka
soku z cytryny + 1/3 szklanki
wodyNa polewę:150 ml kwaśnej
śmietany 18 %1 pełna łyżeczka
cukru pudru1. W rondlu zagotowujemy
śmietankę wraz z
masłem,
cynamonem,
brązowym cukrem i
cukrem pudrem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu, aż sos odparuje i osiągnie konsystencję gęstego
miodu (10-15 minut).Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę
masła, mieszamy. Odstawiamy masę
krówkową do całkowitego wystudzenia.2.
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z
cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone
masło, nadal ucierając. Dodać
proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać
mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni.
Ciastem wykleić spód formy do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej chowamy formę z
ciastem do lodówki.
Twaróg ze
śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając
cukier i po jednym
jajku. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną skórkę i
sok z cytryny. Cały czas ocierając, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.Sernik pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 140-150 st. (nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia)3. W międzyczasie przygotowujemy
jabłka: obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (wielkości kostki do gry). Zagotowujemy je w garnku z
woda,
cukrem i
sokiem z cytryny, by się lekko sparzyły, lecz nie zmiękły całkowicie.
Jabłka odcedzamy dokładnie na sicie, po czym odstawiamy do wystudzenia.4. Na upieczony sernik wykładamy warstwę masy krówkowej o grubości ok. 1/2 cm.
Potem układamy równą warstwą
jabłka. Następnie rozsmarowujemy polewę i pieczemy sernik jeszcze 10 minut.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.Piekłam w formie o średnicy 24 cm.