ßßß Cookit - przepis na Sernik z masďż˝ krďż˝wkowďż˝ i jabďż˝kami

Sernik z mas� kr�wkow� i jab�kami

nazwa

Wykonanie

Serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem wymyśliłam, by połączyć sernik z jabłkami i masą krówkową. Smaki te tworzą naprawdę udaną kompozycję . Nasuwają mi skojarzenia ze złotymi, jesiennymi liśćmi, staram się bowiem póki co nie przyjmować do wiadomości zimna panującego za oknami.
Na spód:
150 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy -lepszy- sernik.
150 g cukru
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
6 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
Na masę krówkową:
2/3 szklanki śmietanki UHT 12% ("słodkiej" śmietanki)
50 g masła (1/4 kostki)
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu
+ 1 łyżeczka masła
2-3 twarde jabłka + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soku z cytryny + 1/3 szklanki wody
Na polewę:
150 ml kwaśnej śmietany 18 %
1 pełna łyżeczka cukru pudru
1. W rondlu zagotowujemy śmietankę wraz z masłem, cynamonem, brązowym cukrem i cukrem pudrem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu, aż sos odparuje i osiągnie konsystencję gęstego miodu (10-15 minut).
Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła, mieszamy. Odstawiamy masę krówkową do całkowitego wystudzenia.
2. Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wykleić spód formy do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej chowamy formę z ciastem do lodówki.
Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę i sok z cytryny. Cały czas ocierając, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.
Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.
Sernik pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 140-150 st. (nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia)
3. W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (wielkości kostki do gry). Zagotowujemy je w garnku z woda, cukrem i sokiem z cytryny, by się lekko sparzyły, lecz nie zmiękły całkowicie. Jabłka odcedzamy dokładnie na sicie, po czym odstawiamy do wystudzenia.
4. Na upieczony sernik wykładamy warstwę masy krówkowej o grubości ok. 1/2 cm. Potem układamy równą warstwą jabłka. Następnie rozsmarowujemy polewę i pieczemy sernik jeszcze 10 minut.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Piekłam w formie o średnicy 24 cm.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/10/Sernik-z-masa-krowkowa-i-jablkami.html