ßßß Cookit - przepis na SERNIK MASCARPONE Z BRZOSKWINIAMI

SERNIK MASCARPONE Z BRZOSKWINIAMI

nazwa

Wykonanie

Sernik mascarpone z brzoskwiniami, którego przepis przedstawiam poniżej to sernik na zimno. Spód stanowi mieszanka ciastek hit o smaku czekoladowym, amarantusa ekspandowanego, puffinek, czyli chrupiącej pszenicy durum w miodzie i to wszystko zatopione jest w czekoladzie deserowej. Warstwa serowa wykonana jest z serka mascarpone, bitej śmietany, galaretki pomarańczowej i tutaj również zatopione są puffinki. Wierzch sernika wieńczy warstwa galaretki, a w niej kawałeczki brzoskwiń.
Ten sernik mascarpone nie wymagający pieczenia jest smaczny, nie jest za słodki, prosty, dość szybki w wykonaniu, uda się każdemu, kto zechce go zrobić. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment. Polecam :)
Składniki na spód (mała tortownica o średnicy 26 cm):
1½ szklanki puffinek (chrupiącej pszenicy durum w miodzie)
7 szt. ciastek hit o smaku czekoladowym (ok.100g)
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
100g czekolady deserowej
8 łyżek mleka
Składniki masy serowej :
250g sera mascarpone (najlepiej domowej roboty)*
330ml śmietanki 30%
2 szklanki puffinek
1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku
½ szklanki cukru pudru
* http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.html
Składniki warstwy owocowej :
1 puszka brzoskwiń (820g)
1 galaretka pomarańczowa
500ml wrzącej wody
Wykonanie spodu :
Ciastka kroimy na drobno, mieszamy z amarantusem i puffinkami. Czekoladę dzielimy na kawałki, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy czekolada rozpuści się, mieszamy stale do częściowego przestudzenia, dodajemy mieszankę sypkich składników i dalej mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji. Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy.
Wykonanie masy serowej :
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się, delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!). Ser mascarpone miksujemy. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno i dodajemy porcjami do sera, mieszając łyżką tylko do połączenia się składników. Dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy. Wlewamy cienkim strumieniem gęstniejącą galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy puffinki, mieszamy i całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Wykonanie warstwy owocowej :
Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć ( można dać do lodówki). Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w półksiężyce i układamy po okręgu tak, aby nieco na siebie nakładały się. Gęstniejącą galaretkę wykładamy łyżką na brzoskwinie. Tak przygotowany sernik umieszczamy w lodówce.
Polecam również :
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/10/SERNIK-MASCARPONE-Z-BRZOSKWINIAMI.html