Wykonanie
Sernik
mascarpone z
brzoskwiniami, którego przepis przedstawiam poniżej to sernik na zimno. Spód stanowi mieszanka
ciastek hit o smaku
czekoladowym,
amarantusa ekspandowanego, puffinek, czyli chrupiącej pszenicy durum w miodzie i to wszystko zatopione jest w
czekoladzie deserowej. Warstwa serowa wykonana jest z
serka mascarpone,
bitej śmietany,
galaretki pomarańczowej i tutaj również zatopione są puffinki. Wierzch sernika wieńczy warstwa
galaretki, a w niej kawałeczki
brzoskwiń.Ten sernik
mascarpone nie wymagający pieczenia jest smaczny, nie jest za słodki, prosty, dość szybki w wykonaniu, uda się każdemu, kto zechce go zrobić. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment. Polecam :)
Składniki na spód (mała tortownica o średnicy 26 cm):1½ szklanki puffinek (chrupiącej pszenicy durum w miodzie)7 szt.
ciastek hit o smaku
czekoladowym (ok.100g)1 szklanka
amarantusa ekspandowanego100g
czekolady deserowej8 łyżek
mlekaSkładniki masy serowej :250g
sera mascarpone (najlepiej domowej roboty)*330ml
śmietanki 30%2 szklanki puffinek1
galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku½ szklanki
cukru pudru* http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/09/DOMOWY-SEREK-MASCARPONE.htmlSkładniki warstwy owocowej :1 puszka
brzoskwiń (820g)1
galaretka pomarańczowa500ml wrzącej
wodyWykonanie
spodu :
Ciastka kroimy na drobno, mieszamy z
amarantusem i puffinkami.
Czekoladę dzielimy na kawałki, zalewamy
mlekiem, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy
czekolada rozpuści się, mieszamy stale do częściowego przestudzenia, dodajemy mieszankę sypkich składników i dalej mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji. Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy.Wykonanie masy serowej :
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Gdyby nie chciała całkowicie rozpuścić się, delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!).
Ser mascarpone miksujemy. Dobrze schłodzoną
śmietanę miksujemy na sztywno i dodajemy porcjami do
sera, mieszając łyżką tylko do połączenia się składników. Dodajemy
cukier puder, delikatnie mieszamy. Wlewamy cienkim strumieniem gęstniejącą
galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy puffinki, mieszamy i całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Wykonanie warstwy owocowej :
Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do chwili, aż zacznie gęstnieć ( można dać do lodówki).
Brzoskwinie osączamy z
syropu, kroimy w półksiężyce i układamy po okręgu tak, aby nieco na siebie nakładały się. Gęstniejącą
galaretkę wykładamy łyżką na
brzoskwinie. Tak przygotowany sernik umieszczamy w lodówce.
Polecam również :ZapiszZapiszZapiszZapisz