ßßß Cookit - przepis na Jarskie gołąbki ze szpinakiem

Jarskie gołąbki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś lubi połączenie szpinaku i sera, do tego kasza i ryż to coś dla was. Mam nadzieję, że gołąbki będą smakowały. Jeśli takich nie jedliście pora spróbować.
Składniki:
1 mała główka kapusty włoskiej
1 mała torebka ryżu brązowego
100 g. kaszy pęcak
1 cebula
1 opakowanie mrożonego szpinaku ok. 500 g.
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony , lubczyk.
Wykonanie:
Ugotować kapustę
Obrać z liści.
Wyciąć nerw główny.
W dużej ilości wody ugotować ryż i kaszę do miękkości.
Przelać przez sito i odsączyć z nadmiary wody.
Wyłożyć na miskę.
Na patelni z odrobiną oleju zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać do miski z kaszą.
Na tą samą patelnie wyłożyć szpinak i podgrzewać do całkowitego rozmrożenia.
Czosnek rozetrzeć z sola dołożyć do szpinaku. Podsmażyć razem ze szpinakiem.
Wyłożyć na miskę.
Pokruszyć ser.
Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
Farsz nakładać na przygotowane liście.
Zawijać i układać na natłuszczonej patelni.
Wlać nieco wody i trochę oleju.
Dodatkowo jeszcze lekko posolić.
Przykryć pokrywką i dusić kilka minut.
Podawać gorące z dowolnymi sosami.
Można dodatkowo podsmażyć na patelni.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/jarskie-golabki-ze-szpinakiem