Wykonanie

Składniki- 3 filety z
piersi z kurczaka- 1-1,5 kg
ziemniaków- 2 mniejsze kolorowe
papryki-
sól, domowa
wegeta,
czosnek mielony,
papryka czerwona mielona,
majeranek,- 3-4 łyżki
olejuWykonanie
Ziemniaki obieram, dokładnie myję, osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w plasterki, przekładam do większego naczynia. Do
ziemniaków dodaję pokrojone w paseczki
papryki, 3-4 łyżki
oleju i wszystkie
przyprawy. Całość dokładnie mieszam ( najlepiej przy pomocy rąk ). Odstawiam na chwilkę.W
między czasie
piersi z kurczaka oczyszczam ze zbędnych błonek czy żyłek, każdą z nich kroję wzdłuż na pół tak aby powstały dwa płaty.
Ziemniaki z
papryką wyjmuję z naczynia, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładam na całej jej powierzchni. Na dnie naczynia w którym mieszałam
ziemniaki z
papryką została marynata z
oleju i przypraw, przekładam do niej pokrojone
mięso i dokładnie każdy kawałek w niej obtaczam. Tak przygotowane piersi układam na blaszce pomiędzy
ziemniakami i
papryką. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Kiedy
ziemniaki są chrupiace, a
mięso zarumienione, ale jeszcze soczyste potrawa jest gotowa.Smacznego :)

