ßßß Cookit - przepis na Polędwica w śmietanie

Polędwica w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Robert Sowa
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
60 dag polędwicy wołowej
5 dag wędzonej słoniny
1/4 szklanki oleju
25 dag włoszczyzny
1 cebula
10 ziaren pieprzu
sól
liście laurowe
po 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
tymianku i imbiru
cytryna
żurawiny do dekoracji
3-4 łyżki octu lub sok z 1 cytryny
łyżeczka cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki
1-2 szklanki śmietany
Polędwica w śmietanie - sposób przygotowania: Polędwicę naszpikuj wędzoną słoniną (nożem zrób dziurki i włóż w nie kawałeczki słoniny), posól i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Oczyszczone i umyte warzywa pokrój w plasterki, podsmaż na oleju, dodaj przyprawy i cukier. Włóż polędwicę, wlej 1/4 szklanki wody i sok z cytryny lub ocet. Duś mięso do miękkości (mniej więcej godzinę). Miękką polędwicę wyjmij z sosu. Sos oprósz mąką, dolej 1/2 szklanki wody i przysmaż. Następnie zapiecz mięso w piekarniku (15 minut w temp. 200°C), polewając je sosem, żeby nie wyschło. Sos przecedź przez sito lub zmiksuj. Dodaj śmietanę, przypraw solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny). Mięso pokrój w plastry, polej sosem. Udekoruj cytryną i żurawinami. Podawaj z knedlikami.
Czeski zestaw na obiad
. Wlej litr wody, gdy zacznie wrzeć, włóż kostkę bulionową. Przypraw solą. Dodaj kilka łyżek miękiszu chleba, wbij jajka. Zupę od razu zmiksuj, aby jajka się nie ścięły. Upieczone mięso pokrój w plastry, polej sosem. Ozdób cytryną i żurawiną. Podawaj z knedlikami. Polędwica w śmietanie 60 dag
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940855/poledwica w smietanie/p