Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Robert Sowa

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia czeska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)60 dag
polędwicy wołowej5 dag wędzonej
słoniny1/4 szklanki
oleju25 dag
włoszczyzny1
cebula10 ziaren
pieprzusólliście laurowepo 1/2 łyżeczki
ziela angielskiegotymianku i
imbirucytrynażurawiny do dekoracji3-4 łyżki
octu lub sok z 1
cytrynyłyżeczka
cukru1/2 szklanki
wody2 łyżki
mąki1-2 szklanki
śmietanyPolędwica w
śmietanie - sposób przygotowania:
Polędwicę naszpikuj wędzoną
słoniną (nożem zrób dziurki i włóż w nie kawałeczki
słoniny),
posól i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Oczyszczone i umyte warzywa pokrój w plasterki, podsmaż na
oleju, dodaj
przyprawy i
cukier. Włóż
polędwicę, wlej 1/4 szklanki
wody i
sok z cytryny lub
ocet. Duś
mięso do miękkości (mniej więcej godzinę). Miękką
polędwicę wyjmij z sosu. Sos oprósz
mąką, dolej 1/2 szklanki
wody i przysmaż. Następnie zapiecz
mięso w piekarniku (15 minut w temp. 200°C), polewając je sosem, żeby nie wyschło. Sos przecedź przez sito lub zmiksuj. Dodaj
śmietanę, przypraw
solą i
cukrem (sos powinien
mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny).
Mięso pokrój w plastry, polej sosem. Udekoruj
cytryną i
żurawinami. Podawaj z knedlikami.Czeski zestaw na obiad

. Wlej litr
wody, gdy zacznie wrzeć, włóż kostkę
bulionową. Przypraw
solą. Dodaj kilka łyżek miękiszu
chleba, wbij
jajka. Zupę od razu zmiksuj, aby
jajka się nie ścięły. Upieczone
mięso pokrój w plastry, polej sosem. Ozdób
cytryną i
żurawiną. Podawaj z knedlikami.
Polędwica w
śmietanie 60 dag