Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Twój przepis na orzeźwienie'Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Lody jagodowe - składniki:1 szklanka
śmietanki kremówki 30%1 szklanka
mleka3
żółtka0.5 szklanki
cukru2 szklanki
jagód (ok. 300g)
Lody jagodowe - sposób przygotowania:
Jagody umyć, zmiksować blenderem.
Mleko ze
śmietanka zagotować w rondlu z grubym dnem.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, wlać gorące
mleko, ciągle ubijając. Wlać z powrotem do rondla, ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje. Uwaga: nie wolno masy doprowadzić do wrzenia, inaczej się zwarzy. Natychmiast dodać
jagody i wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Zimną masę przelać do zamrożonej misy maszyny do
lodów, ubijać przez ok 30 minut.
Lody przełożyć od pojemniczka, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.Konkurs "Przepis na orzeźwienie" rozstrzygnięty!
miętowe z kawałkami pysznej
czekolady - Monice za
Napój orzeźwiający - Paulinie za
Sorbet truskawkowo-aloesowy - Patrycji za Zupa tajska z
mlekiem kokosowym - Agacie za Koktajl witaminowy, orzeźwiający i gotowy od zaraz - Maciejowi za Orzeźwiającą
barwenę w sosie
chilli - Jolancie za
Lody jagodoweLeśne przysmaki

kształtu i aromatu.
Lody jagodowe 25 dkg
jagód 1/2 szklanki
brązowego cukru 330 ml
śmietany kremówki Jagody umyj. Wraz z
cukrem przełóż je do garnka i zmiksuj na jednolitą masę. Nadmiar soku odlej. Następnie przełóż pulpę do lodówki i schłodź porządnie. Mikserem ubij
śmietanę, tak by łatwo odchodziła od