ßßß Cookit - przepis na Lody jagodowe

Lody jagodowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Twój przepis na orzeźwienie'
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Lody jagodowe - składniki:
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 szklanka mleka
3 żółtka
0.5 szklanki cukru
2 szklanki jagód (ok. 300g)
Lody jagodowe - sposób przygotowania: Jagody umyć, zmiksować blenderem. Mleko ze śmietanka zagotować w rondlu z grubym dnem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać gorące mleko, ciągle ubijając. Wlać z powrotem do rondla, ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje. Uwaga: nie wolno masy doprowadzić do wrzenia, inaczej się zwarzy. Natychmiast dodać jagody i wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Zimną masę przelać do zamrożonej misy maszyny do lodów, ubijać przez ok 30 minut. Lody przełożyć od pojemniczka, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.
Konkurs "Przepis na orzeźwienie" rozstrzygnięty!
miętowe z kawałkami pysznej czekolady - Monice za Napój orzeźwiający - Paulinie za Sorbet truskawkowo-aloesowy - Patrycji za Zupa tajska z mlekiem kokosowym - Agacie za Koktajl witaminowy, orzeźwiający i gotowy od zaraz - Maciejowi za Orzeźwiającą barwenę w sosie chilli - Jolancie za Lody jagodowe
Leśne przysmaki
kształtu i aromatu. Lody jagodowe 25 dkg jagód 1/2 szklanki brązowego cukru 330 ml śmietany kremówki Jagody umyj. Wraz z cukrem przełóż je do garnka i zmiksuj na jednolitą masę. Nadmiar soku odlej. Następnie przełóż pulpę do lodówki i schłodź porządnie. Mikserem ubij śmietanę, tak by łatwo odchodziła od
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/169569408/lody jagodowe/p