ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa zupa rybna

Pomidorowa zupa rybna

nazwa

Wykonanie

Pomidorowa zupa rybna
To propozycja dietetycznej i zdrowej zupy bezmięsnej. W dodatku w przygotowaniu jest banalnie prosta, dlatego w moim domu gości wyjątkowo często. Pomidory fantastycznie komponują się z rybą co sprawia, że nawet największy „rybny niejadek” w takiej formie rybę pokocha. Zupa szybko nas rozgrzeje w chłodniejsze dni zwłaszcza jeśli przygotujemy ją na pikantnie. Dodatek pełnoziarnistego pieczywa to porcja złożonych węglowodanów koniecznych aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował.
Pomidorowa zupa rybna – Składniki
500 g filetów z dorsza lub morszczuka
2 puszki pomidorów krojonych
1 czerwona papryka
1 średnia marchewka
pęczek natki pietruszki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz, papryka ostra do smaku
Podane proporcje wystarcza do przygotowania zupy dla 4 osób.
Garnek zalewamy dwoma litrami wody, wkładamy do niej filety z dorsza lub morszczuka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz wcześniej obraną, umytą i pokrojoną w plastry marchewkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, płuczemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Pokrojoną paprykę dodajemy do gotującego się wywaru. Po około 15 minutach od zagotowania ryba zmieni barwę z szarej na białą co świadczy o tym, że jest już ugotowana. Wyjmujemy ją i odstawiamy do wystygnięcia.
Do garnka dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny
Rybę po ostudzeniu dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do garnka. Na koniec, tuż przed wyłączeniem palnika, do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Zupa jest pyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa i rozgrzewająca w sam raz na chłodne zimowe wieczory. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem również w formie grzanek.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/pomidorowa-zupa-rybna