Wykonanie


Pomidorowa zupa rybnaTo propozycja dietetycznej i zdrowej zupy bezmięsnej. W dodatku w przygotowaniu jest banalnie prosta, dlatego w moim domu gości wyjątkowo często.
Pomidory fantastycznie komponują się z
rybą co sprawia, że nawet największy „rybny niejadek” w takiej formie
rybę pokocha. Zupa szybko nas rozgrzeje w chłodniejsze dni zwłaszcza jeśli przygotujemy ją na pikantnie. Dodatek
pełnoziarnistego pieczywa to porcja złożonych węglowodanów koniecznych aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował.Pomidorowa zupa rybna – Składniki500 g
filetów z dorsza lub
morszczuka2 puszki
pomidorów krojonych1
czerwona papryka1 średnia
marchewkapęczek
natki pietruszki3 łyżeczki
koncentratu pomidorowegokilka
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegosól,
pieprz,
papryka ostra do smakuPodane proporcje wystarcza do przygotowania zupy dla 4 osób.

Garnek zalewamy dwoma litrami
wody, wkładamy do niej
filety z dorsza lub
morszczuka. Dodajemy
ziele angielskie,
liście laurowe oraz wcześniej obraną, umytą i pokrojoną w plastry
marchewkę.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, płuczemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Pokrojoną
paprykę dodajemy do gotującego się
wywaru. Po około 15 minutach od zagotowania
ryba zmieni barwę z szarej na białą co świadczy o tym, że jest już ugotowana. Wyjmujemy ją i odstawiamy do wystygnięcia.Do garnka dodajemy
pomidory z puszki oraz
koncentrat pomidorowy. Zupę doprawiamy
solą,
pieprzem,
ostrą papryką i gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny
Rybę po ostudzeniu dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do garnka. Na koniec, tuż przed wyłączeniem palnika, do zupy dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.Zupa jest pyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa i rozgrzewająca w sam raz na chłodne zimowe wieczory. Najlepiej smakuje z
pełnoziarnistym pieczywem również w formie grzanek.