Wykonanie
25 Lutego 2014 Gotowanie ze stylem
Śledzie w sosie
koperkowym z dodatkiem
musztardy,
octu winnego i
ogórków konserwowych. W sam raz na smaczną zakąskę bądź śniadanie. Dobrze jest przyrządzić dzień wcześniej aby
śledzie przeszły aromatem przypraw. Sos
śmietanowo –
majonezowy jest dość ciężki, ale za to bardzo smaczny. Aby zatem obniżyć jego wartość kaloryczną można dodać mniejszą ilość
majonezu, natomiast zamiast
śmietany użyć gęstego
jogurtu.
Składniki na 3-4 porcje:5-6
filetów śledziowych1/2 pęczka świeżego
koperku2 - 3
ogórki konserwowe1/2 szklanki
majonezu4 łyżki
śmietany1 łyżeczka
musztardy sarepskiej1 łyżeczka
białego octu winnegopieprz do smakuSposób przygotowania:Filety moczyć w zimnej wodzie 4-5 godzin. Następnie osuszyć, pokroić na paski i przełożyć do miski.
Koperek opłukać pod bieżącą
wodą, osuszyć, posiekać na drobno.
Ogórki konserwowe obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.Sos:
Majonez wymieszać ze
śmietaną,
musztardą,
octem, posiekanym
koperkiem i
ogórkami, doprawić
pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Wykończenie:
Śledzie polać sosem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki przykryte szczelnie folią aluminiową na 1-2 godziny.