Wykonanie
Radzi Bożena Sikoń - szefowa pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski w WarszawieSkładniki (na 10 porcji):Deser:500 ml
śmietanki 36%,70 g
cukru,1 opakowanie
cukru waniliowego,150 g
biszkoptu (składniki poniżej),50 ml
wiśniówki,400 g
wiśni z kompotu
Biszkopt czekoladowy:10
jajek,150 g
cukru,150 g
mąki,50 g
kakaoDekoracja sezamkowa:2 łyżki płynnego
miodu,1 łyżka
syropu cukrowego (
woda i
cukier w proporcji 1:1),60-70 g ziarna
sezamowego1. Przygotowujemy dekorację
sezamkową. Łączymy
miód z
syropem cukrowym i wylewamy na pergamin. Posypujemy
sezamem w taki sposób, aby ziarna pokryły całą powierzchnię słodkiej masy. Pozostawiamy do zastygnięcia.2. Przygotowujemy
biszkopt czekoladowy.
Jajka ucieramy z
cukrem do białości. Mieszamy
mąkę z
kakao i przesiewamy przez sito. Delikatnie łączymy z masą jajeczną i rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blaszce (40x60 cm). Pieczemy 30 min w 200°C. Z gotowego
biszkoptu wycinamy krążki różnej wielkości, dopasowane do pucharków.3. Ubijamy schłodzoną
śmietankę, dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Nakładamy do pucharków jako pierwszą warstwę deseru.4.Drugą warstwę deseru będą stanowić namoczone w
wiśniówce krążki
czekoladowego biszkoptu.5.
Wiśnie odcedzamy z kompotu i umieszczamy w pucharkach. To będzie trzecia warstwa deseru.6. Powtarzamy kolejno warstwy:
bitą śmietanę, krążki
biszkoptu i
wiśnie. Na końcu powinien znaleźć się
biszkopt. Dekorujemy go kleksem
bitej śmietany,
wiśnią i kawałkiem
sezamka. Możemy też użyć gotowej dekoracji z
czekolady.



Kuchenprofi ręczny mikser d... La Rochere PUCHAREK DO
LODÓ... Libbey Pucharek do Deserów ...