ßßß Cookit - przepis na Bułeczki – Rożki truskawkowe z czekoladą z LODÓW! Ekspresowe

Bułeczki – Rożki truskawkowe z czekoladą z LODÓW! Ekspresowe

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Niebanalna i ekspresowa propozycja na leniwe pierwsze lub drugie śniadanie lub tak jak u mnie na miłe popołudnie z przyjaciółką. Bardzo chrupkie i puszyste, możecie je zrobić z innym nadzieniem, z gęstymi powidłami lub kremem orzechowym, będą równie smaczne. Uwierzycie, że składają się tylko z trzech składników ?!
Trzy Składniki na ok.10 bułeczek:
2,5-3 szklanek mąki samorosnącej
600 ml lodów , u mnie truskawkowe
czekolada do nadzienia – wg uznania, u mnie Malaga, po 1/2 dużej kostki na rożek
Przygotowanie:
Piec nagrzewamy do 180 stopni, a na blaszce układamy papier do pieczenia.
Lody topimy w mikrofali na opcji rozmrażanie, ok 2-3 minuty lub w garnuszki włożonym do wrzątku.
Do roztopionych lodów wsypujemy 2,5 szklanki mąki.
Wyrabiamy ciasto, powinno być zwarte jak to, wałkujemy na 1 cm, kroimy nożem na 10 kwadratów, nadziewamy je czekoladą, jeśli nie chcą się skleić smarujemy je wodą, sklejamy w rożki i wkładamy do rozgrzanego pieca. Wierzchy bułeczek obtaczamy w mące, a jeśli chcemy aby były lśniące to smarujemy je jajkiem wymieszanym z mlekiem (2-3 łyżki).
Wkładamy do gorącego pieca i pieczmy 15 minut, po czym od razu wyjmujemy i chłodzimy na kratce lub jemy na ciepło, obie opcje są jak najbardziej na miejscu.
Bułeczki możemy polukrować lub oblać polewą czekoladową lub orzechową, a bez nadzienia będą świetną opcją na śniadanie
Smacznego!
Powiązane notki:
Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonem
Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskie
Dyniowo daktylowe bułeczki scones bez cukru
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/28/buleczki-rozki-truskawkowe-z-czekolada-z-lodow-ekspresowe