Wykonanie
Dużo się dzieje. O tym, że już dwa lata minęły od założenia Relish Meals, przypomniałam sobie kilka dni temu całkiem przypadkiem. Jak ten czas leci, prawda? Mi samej ciężko w to uwierzyć.Od końca maja czas przyspieszył - dwukrotnie. Wspaniali ludzie, praca, uniwersytet, na który się w końcu dostałam... Nie
mogę narzekać na brak wrażeń. Słucham muzyki, a pijąc kolejną
kawę, bawię się instagramem .Nawiązując zaś do pracy - zdrowa żywność i niebanalne kanapki . O tym właśnie myślę, kiedy mam przed oczyma to miejsce. W końcu mam ku temu powody - takie przeznaczenie ma to miejsce. Zainspirowana potrawami, jakie tam przygotowuję, pokusiłam się o wypróbowanie w domu nowej kombinacji.
Brie,
orzechy i
żurawina - połączenie znane i kochane przez większość miłośników tego
sera. Mi zachciało się wzbogacić to
trio kilkoma innymi składnikami, które zdecydowanie je ożywiły . Niezwykle zdrowe guacamole nie tyle służyło tu za smarowidło, co prawdziwe przełamanie smaku
sera cytrynowo-
pieprzną nutą . W tym wszystkim odnalazła się też
rukola, której dziwnym trafem po prostu nie mogłam pominąć.
Będę wracać do tego połączenia niezależnie od
pory roku - w zimie przyjemnie rozgrzeje, a w lecie... W lecie, niezależnie od pogody, warto zastąpić niezwykle popularne zapiekanki z nadmorskich budek właśnie taką kanapką ./1 porcja/- 2 kromki
chleba pełnoziarnistego*- 3 plastry
sera brie- 1 pełna łyżka
konfitury żurawinowej- 1 łyżka posiekanych
orzechów włoskich- 1 łyżka guacamole- świeża
rukola-
sól i
pieprz*polecam też użycie
chleba z
żurawiną lub
orzechamiNa
chlebie rozprowadzamy guacamole, następnie nakładamy:
ser brie,
orzechy,
żurawinę i
rucolę. Dodajemy
pieprz i
sól do smaku. Składamy kanapkę. Grillujemy z obu stron na nagrzanej, uprzednio lekko natłuszczonej patelni. Przecinamy w pół. Podajemy na ciepło./1 serving/- 2 slices whole wheat bread- 3 slices
brie- 1 tbsp cranberry sauce- 1 tbsp chopped walnuts- 1 tbsp guacamole- fresh arugola- salt and pepper*I recommend cranberry or walnut whole wheat breadHeat a skillet on medium. Spread guacamole on each piece of bread. Lay
brie on one slice of bread. Next, add walnuts, cranberry sauce and sprinkle with a pinch of salt and pepper. Top with arugola. Place slice of bread on top and grill in skillet until bread becomes golden. Flip sandwich once, cover again with lid and cook until cheese
melts and bottom piece of bread becomes golden. Cut in half and
serve hot.