ßßß Cookit - przepis na Brie, żurawina i guacamole - grillowane kanapki / Brie, cranberry and guacamole - grilled sandwich

Brie, żurawina i guacamole - grillowane kanapki / Brie, cranberry and guacamole - grilled sandwich

nazwa

Wykonanie

Dużo się dzieje. O tym, że już dwa lata minęły od założenia Relish Meals, przypomniałam sobie kilka dni temu całkiem przypadkiem. Jak ten czas leci, prawda? Mi samej ciężko w to uwierzyć.
Od końca maja czas przyspieszył - dwukrotnie. Wspaniali ludzie, praca, uniwersytet, na który się w końcu dostałam... Nie mogę narzekać na brak wrażeń. Słucham muzyki, a pijąc kolejną kawę, bawię się instagramem .
Nawiązując zaś do pracy - zdrowa żywność i niebanalne kanapki . O tym właśnie myślę, kiedy mam przed oczyma to miejsce. W końcu mam ku temu powody - takie przeznaczenie ma to miejsce. Zainspirowana potrawami, jakie tam przygotowuję, pokusiłam się o wypróbowanie w domu nowej kombinacji. Brie, orzechy i żurawina - połączenie znane i kochane przez większość miłośników tego sera. Mi zachciało się wzbogacić to trio kilkoma innymi składnikami, które zdecydowanie je ożywiły . Niezwykle zdrowe guacamole nie tyle służyło tu za smarowidło, co prawdziwe przełamanie smaku sera cytrynowo-pieprzną nutą . W tym wszystkim odnalazła się też rukola, której dziwnym trafem po prostu nie mogłam pominąć. Będę wracać do tego połączenia niezależnie od pory roku - w zimie przyjemnie rozgrzeje, a w lecie... W lecie, niezależnie od pogody, warto zastąpić niezwykle popularne zapiekanki z nadmorskich budek właśnie taką kanapką .
/1 porcja/
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego*
- 3 plastry sera brie
- 1 pełna łyżka konfitury żurawinowej
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka guacamole
- świeża rukola
- sól i pieprz
*polecam też użycie chleba z żurawiną lub orzechami
Na chlebie rozprowadzamy guacamole, następnie nakładamy: ser brie, orzechy, żurawinę i rucolę. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Składamy kanapkę. Grillujemy z obu stron na nagrzanej, uprzednio lekko natłuszczonej patelni. Przecinamy w pół. Podajemy na ciepło.
/1 serving/
- 2 slices whole wheat bread
- 3 slices brie
- 1 tbsp cranberry sauce
- 1 tbsp chopped walnuts
- 1 tbsp guacamole
- fresh arugola
- salt and pepper
*I recommend cranberry or walnut whole wheat bread
Heat a skillet on medium. Spread guacamole on each piece of bread. Lay brie on one slice of bread. Next, add walnuts, cranberry sauce and sprinkle with a pinch of salt and pepper. Top with arugola. Place slice of bread on top and grill in skillet until bread becomes golden. Flip sandwich once, cover again with lid and cook until cheese melts and bottom piece of bread becomes golden. Cut in half and serve hot.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/07/brie-zurawina-i-guacamole-grillowane.html