Wykonanie
Oto delikatna kompozycja obiadowa. Łagodna w smaku, stonowana. Przede wszystkim domowa i smakowita. Niby nic specjalnego, a na pewno nie wykwintnego - a jednak gorąco polecam ;) :
Składniki:średnia
pierś z kurczaka1/2 pęczka
kopruszczypta siekanej
pietruszki i
szczypiorugarść różnego rodzaju warzyw ( u mnie z mrożonej zupy wiosennej)mała porcja
kurczaka (
indyka na
wywar1/2 małego opakowania
śmietany 12%łyżka
serka topionego śmietankowegosól,
pieprz, łyżeczka
majonezu, szczypta
szafranu - do smakuPrzygotowanie:Pierś kroimy na niezbyt wielkie medaliony. Doprawiamy
solą,
pieprzem i szczyptą
szafranu.
Mieszamy z odrobiną
majonezu i marynujemy całą noc. Sos przygotowujemy następująco: na
mięsie gotujemy delikatny
wywar. Z odrobina
wywary "rozmiksowujemy"
serek topiony. Dodajemy warzywa oraz posiekany
koper i pozostałą
zieleninę. Kiedy zmiękną i nadadzą smak sosowi - wlewamy
serek. Na koniec zabielamy
śmietaną i odparowujemy - jeśli zajdzie taka potrzeba to zaciągamy odrobiną
mąki.Sosik gotowy.Jeśli chodzi o puree to podstawowa jego wersja zawiera 1
pietruszkę 5
ziemniaków i łyżeczkę
masła ;). Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Ugniatamy tłuczkiem na gładko z odrobiną
masła.
Pietruszkę można przedtem pozbawić zewnętrznej warstwy, która w przypadku starego warzywa zawiera twarde włókna.Pozostaje tylko usmażyć kąski
mięsa na
maśle (klarowanym oczywiście) i pyszne i delikatne obiadzio gotowe. Podajemy z ulubioną surówką - u nas z
czerwonej kapusty.Polecam - smak domowej kuchni po prostu.