ßßß Cookit - przepis na Pierś na maśle w sosie śmietanowo - koperkowym podane z białym puree

Pierś na maśle w sosie śmietanowo - koperkowym podane z białym puree

nazwa

Wykonanie

Oto delikatna kompozycja obiadowa. Łagodna w smaku, stonowana. Przede wszystkim domowa i smakowita. Niby nic specjalnego, a na pewno nie wykwintnego - a jednak gorąco polecam ;) :
Składniki:
średnia pierś z kurczaka
1/2 pęczka kopru
szczypta siekanej pietruszki i szczypioru
garść różnego rodzaju warzyw ( u mnie z mrożonej zupy wiosennej)
mała porcja kurczaka (indyka na wywar
1/2 małego opakowania śmietany 12%
łyżka serka topionego śmietankowego
sól, pieprz, łyżeczka majonezu, szczypta szafranu - do smaku
Przygotowanie:
Pierś kroimy na niezbyt wielkie medaliony. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą szafranu.
Mieszamy z odrobiną majonezu i marynujemy całą noc. Sos przygotowujemy następująco: na mięsie gotujemy delikatny wywar. Z odrobina wywary "rozmiksowujemy" serek topiony. Dodajemy warzywa oraz posiekany koper i pozostałą zieleninę. Kiedy zmiękną i nadadzą smak sosowi - wlewamy serek. Na koniec zabielamy śmietaną i odparowujemy - jeśli zajdzie taka potrzeba to zaciągamy odrobiną mąki.
Sosik gotowy.
Jeśli chodzi o puree to podstawowa jego wersja zawiera 1
pietruszkę 5 ziemniaków i łyżeczkę masła ;). Warzywa gotujemy na parze do miękkości. Ugniatamy tłuczkiem na gładko z odrobiną masła. Pietruszkę można przedtem pozbawić zewnętrznej warstwy, która w przypadku starego warzywa zawiera twarde włókna.
Pozostaje tylko usmażyć kąski mięsa na maśle (klarowanym oczywiście) i pyszne i delikatne obiadzio gotowe. Podajemy z ulubioną surówką - u nas z czerwonej kapusty.
Polecam - smak domowej kuchni po prostu.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2015/11/piers-na-masle-w-sosie-smietanowo.html