ßßß Cookit - przepis na Kulinarna Maniusia: Szarlotka :-)

Kulinarna Maniusia: Szarlotka :-)

nazwa

Wykonanie

No i zrobiłam :-) od dawna już za mną chodziła :-) i oto jest :-) pyszna szarlotka.
Przepis mam od mojej Siostrzyczki a ona z kolei od Teściowej. Szarlotkę podałam z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, zaszalałam na całego !!! Ale jest pysznie :-).
Ciacho jest szybkie do zrobienia, skończyły mi się jabłka w słoiczku zrobione latem, więc tym razem kupiłam gotowe jabłka prażone do szarlotki, musiało być szybko i smacznie.
Zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta, najlepiej smakuje właśnie podana na gorąco z lodami i bitą śmietaną :-)
Składniki:
420 g mąki krupczatki
200 g zimnego masła
150 g cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 duży słoik prażonych jabłek
30 g wiórek kokosowych Skworcu
250 ml śmietany kremówki
lody waniliowe
Wykonanie:
Do miski wkładamy mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.
Blaszkę - tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut.
Podpieczone ciasto posypujemy cynamonem, wykładamy jabłka wymieszane z wiórkami i posypujemy jeszcze cynamonem po wierzchu. Ścieramy na wierzch pozostałe 3 kulki na tarce.
Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni.
Podajemy jeszcze ciepłą z lodami i ubitą śmietaną.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/05/szalotka.html