Wykonanie
W ostatnią sobotę miałam przyjemność uczestniczyć we wspaniałych warsztatach kulinarnych "Kuchnia bez
mięsa". Okazało się, że warsztaty odbywają się w Toruniu a więc bardzo blisko mojego miejsca zamieszkania, co mnie bardzo ucieszyło.Akademia Kulinarna Studio A to nowocześnie wyposażone, całkiem świeże studio mieszczące się na ul. Lelewela 33 w Toruniu. Znajdziemy tam 13 wspaniale wyposażonych stanowisk, gdzie pod
okiem profesjonalistów spędzimy czas na wspólnym gotowaniu.
Wspólnie możemy tam nauczyć się gotować, poznać nowe przepisy i komponować dania z różnych stron świata. Możliwości jest naprawdę wiele. Możemy sami wybrać się na takie warsztaty lub sprawić prezent bliskiej osobie. A poniżej parę zdjęć jak wygląda studio. Jest naprawdę ładnie urządzone i dobrze wyposażone.
No to zaczynamy. Kilka słów wstępu i do gotowania. Nie ma na co czekać. Właścicielka Akademii Kulinarnej Agnieszka Michałowska ciepło wita wszystkie uczestniczki i zaprasza do gotowania z Joanną Tosik, która prowadzi zajęcia.
Kuchnia jest miejscem bardzo przestronnym, dobrze wyposażonym w sprzęty i pozwalającym na przygotowanie dania samemu od A do Z. Praca wre na każdym stanowisku. Bardzo mi się podobała taka forma gotowania, nie w grupach przy jednym miejscu a każdy oddzielnie. Stwarza to idealną okazję do nauki, rozwijania swoich pasji.
A tu wędrują do pieca warzywa na zupę i pastę. Kuchnia bez
mięsa jest tematem bardzo mi bliskim, ostatnio coraz częściej warzywa lądują na moim
stole. Nauczyłam się wielu nowych rzeczy i spędziłam bardzo miło czas.
Agnieszka dzielnie nam we wszystkim pomaga, podczas gdy my jesteśmy zajęte innymi pracami ona dogląda naszych papryczek i
bakłażanów.
Tutaj powstaje wspaniała
sałatka z
kalafiora - pieczonego w piekarniku. Z pewnością przepis znajdzie się na moim blogu, ponieważ
sałatka skradła moje
serce. Jest po prostu pyszna.
Asia dokładnie nam tłumaczy i pokazuje co mamy robić, jak jest potrzeba to nas wspiera.
Pasta z pieczonego
bakłażana zwana Baba Ghanoush. Pyszna, aromatyczna, idealna do pieczonych warzyw, jako smarowidło na kanapki. Można wyjadać wprost ze słoiczka. Ja bardzo lubię wszelkie pasty na kanapki, więc taką z
bakłażana zdecydowanie
będę robiła. Zapewniam was, że jest pyszna.
Sos do sałatki z
kalafiora z pasty tahini z
czosnkiem i
sokiem z cytryny.
A tak wygląda w całej okazałości
sałatka ze wspomnianego wcześniej
kalafiora. Czyż nie jest pysznie. Oj zapewniam was, że jest i to bardzo.
A tu uczymy się robić prawdziwego strudla z
jabłkami. Bardzo się cieszę, że mogłam sięnauczyć go robić. Już teraz wiem na czym to wszystko polega, chociaż muszę przyznać, że na początku wcale tak łatwo nie było. Ciasto trzeba się nauczyć rozciągać z wyczuciem, bo szybko może się przerwać. Zresztą widać na zdjęciu z jakim zaangażowaniem nad nim pracuje. No i
Asia mi dokładnie pokazała co i jak.
No i danie, które jest po prostu obłędne w smaku. A że ja bardzo lubię zupy, wręcz je kocham to ta zupa została moim numer jeden. Zupa z pieczonej
papryki i całej główki
czosnku - uwierzycie, a jaka pyszna i aromatyczna. Oj jak o niej teraz pisze to dosłownie mam ślinotok.
A tu frittata z brukwią. Frittatę robiłam już wiele
razy, ale przyznam się szczerze, że z brukwią robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni.
Brukiew jest zapomnianym warzywem i nie docenianym a jest pyszne.
No i upieczony strudel z
jabłkami. Wyszedł super. Z wierzchu chrupiące ciasto, cieniutkie a w środku pyszne
jabłka z
cynamonem i
rodzynkami. Zdecydowanie zrobię go jeszcze wiele
razy. W
sumie to można dać różne nadzienie, z każdym będzie smakowicie.
Bardzo dziękuje za wspólnie spędzony czas i zaproszenie na tak wspaniałe warsztaty.