Wykonanie
Ostatnio panuje
moda na obdarowywanie się pierniczkami, a ja mam dla Was świetny pomysł na inny świąteczny upominek. Do jego stworzenia zainspirowała mnie lista "10 Najdroższych
czekoladek na świecie". Jeśli ciekawi jesteście, co się na niej znajduje, z czego są zrobione i ile trzeba zapłacić za najdroższe słodkości odsyłam do artykułu.
Czekoladki, które chcę Wam zaproponować są na pewno tańsze, ale za to wykonane z
sercem, a to wartość bezcenna. Dodatkowo są pyszne i proste w wykonaniu, choć wymagają trochę czasu i cierpliwości. Własnoręcznie wykonane słodkości na pewno ucieszą Waszych
bliskich, zwłaszcza, że możecie popuścić
wodze fantazji i nadziać je tak by dokładnie trafić w gusta smakowe obdarowywanego. Chciałam Was tylko uczulić byście do ich wykonania użyli dobrej jakości
czekolady, bo to ona jest gwarancją sukcesu.
Składniki:200 g dobrej jakości
czekolady, gorzkiej lub
mlecznejCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, następnie smarujemy nią silikonową foremkę do
czekoladek (fajne foremki możecie kupić tutaj) odstawiamy do lodówki by
czekolada stężała. Robimy tak 3
razy, wtedy będziemy
mieć pewność, że
czekoladki nie popękają.Nadzienie z
likierem kawowym (na 15
czekoladek):5 łyżeczek kremowego
serka kanapkowego, (najlepiej jeśli znajdziecie taki bez
soli)5 łyżeczek
likieru kawowego1/4 tabliczki
białej czekoladyBiałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, a następnie dokładnie mieszamy z
serkiem kanapkowym i
likierem kawowym. Nadzienie powinno być dość gęste, wypełniamy nim nasze
czekoladki (można użyć do tego celu rękawa cukierniczego, ale łyżeczką też się da). Wierzch
czekoladek smarujemy roztopioną
czekoladą i odstawiamy do lodówki na ok godzinę, by
czekoladki zastygły. Wyjmujemy je ostrożnie z formy i gotowe.1/2 tabliczki
białej czekoladyłyżeczka
płatków chiliCzekoladę rozpuszczamy mieszamy z
płatkami chili i jak poprzednio wypełniamy wnętrze
czekoladek, a wierzch smarujemy roztopioną ciemną
czekoladą.Prawda, że proste?