ßßß Cookit - przepis na Grillowany tuńczyk z bukietem sałat i sosem pomidorowo-oliwkowym z dodatkiem puree buraczanego

Grillowany tuńczyk z bukietem sałat i sosem pomidorowo-oliwkowym z dodatkiem puree buraczanego

nazwa

Wykonanie

No i czas na kolejną odsłonę warsztatowych przygód w Polskiej Akademii Kulinarnej.
Składniki
180g filetu z tuńczyka
Marynata
60g oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 mała ostra papryczka
sól, pieprz
Sos
40g oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
skórka starta z połówki cytryny
1 ząbek posiekanego czosnku
1 posiekany pomidor bez skórki
3 posiekane oliwki Kalamates bez pestek
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy
1 opakowanie buraczków puree Hortex
200g cebuli
100ml śmietany 30%
Wykonanie
Składniki marynaty wymieszać. Zamarynować w niej tuńczyka przez godzinę.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Tuńczyka grillować polewając sosem. Cebulę zeszklić na oleju, dodać puree z buraków i śmietanę. Odparować połowę płynu.
Na talerzu ułożyć miks sałat skropiony oliwą z oliwek. Na nim ułożyć tuńczyka. Podawać z puree z buraków.
A jeżeli nie macie wszystkich produktów to zapraszamy na zakupy do LIdla, gdzie właśnie trwa tydzień francuski.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/10/grillowany-tunczyk-z-bukietem-saat-i.html