Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« 4 przepisy na zdrowe zielone ...KONKURS URODZINOWY! Proste ... »Moi
drodzy, 6 stycznia to dla mnie wyjątkowa data - dzień moich urodzin. Pamiętam, że jako dziecko bardzo chciałam, żeby ten dzień był wolny od szkoły i moje koleżanki mogły ze mną świętować. Doczekałam się tego dopiero jako dorosła. Lepiej późno niż wcale ;) Obecnie swoje urodziny spędzam w gronie najbliższych memu
sercu osób. Ale bez względu na to jak je obchodzę - spokojnie czy hucznie, to nie wyobrażam sobie by mogło zabraknąć jakiegoś słodkiego akcentu na
stole. Niestety ze względu na wyjazd przed dzień urodzin i pozamykane sklepy w Święto
Trzech Króli, na stół nie zawita tradycyjny tort. Przygotowałam za to coś innego i naprawdę pysznego - mocno
pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku
pomarańczy, który tak uwielbiam. Zapach podczas przygotowań i pieczenia był wprost obłędny... Wszystkich wielbicieli
pomarańczy i słodkich wypieków zachęcam do przygotowania tego ciasta. Jest naprawdę proste. U mnie powstało w przypływie chwili. Idąc do kuchni i znając krótką listę dostępnych składników miałam zupełnie inny pomysł. Jednak, gdy rozejrzałam się po kuchni... moim oczom ukazały się 3 ostatnie
pomarańcze... I tak na bazie podstawowego przepisu na inne ciasto i uruchomieniu kulinarnej wyobraźni upiekłam, to wspaniałe, mocno
pomarańczowe ciasto urodzinowe, na które Was zapraszam.
Ten mały szkrab na zdjęciu nie mógł się oprzeć i musiał pierwszy spróbować
pomarańczowego ciasta mamusi ;)Składniki:skórka starta z 2 średnich
pomarańczy4/5 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru wanilinowego lub
cukru z prawdziwą
wanilią1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy (u mnie z 2 1/2
pomarańczy)3 czubate łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej1/2 szklanki
oleju rzepakowego3
jajka2 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier puder do oprószenia ciastaPrzygotowanie:Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z dwóch średnich
pomarańczy. Ważne!
Owoce przed tarciem dokładnie myjemy. Uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części
pomarańczy.Do miski ze stratą skórką dodajemy
cukier i
cukier wanilinowy. Mieszamy całość dokładnie łyżką, do połączenia składników.Następnie dodajemy 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy i 3 czubate łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej, całość krótko miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy
olej, znów miksujemy. Następnie wbijamy
jajka, miksujemy.Na koniec dodajemy
sodę,
proszek do pieczenia i
mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej
kaszą manną keksówki.Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z keksówki i oprószamy
cukrem pudrem.Ciasto przechowujemy pod przykryciem.Smacznegośroda, 06 stycznia 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog