Wykonanie
Dzisiaj szybciutko :) Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście deseru na Walentynki - spokojnie zdążycie bowiem robi się go tylko kilka chwil. Pyszny pod warunkiem że użyjemy
czekolady najwyższej jakości ;) Idealnie kremowy.
Słodycz można regulować ilością
cukru pudru. Należy go dodać mniej w przypadku
czekolady deserowej a ciut więcej jeśli nasza
czekolada jest z grupy typowo "gorzkich". Przepis z moimi zmianami pochodzi z jakiejś starej karteczki reklamowej IKEA znalezionej w czeluściach mojego zeszytu ;) Polecam :)Składniki na 2 porcje:75g ciemnej
czekolady25 ml
espresso2
jajka (umyte i przelane wrzątkiem)ok. 1/4 - 1/2 łyżki
cukru pudruszczypta
soliponadto do dekoracji:
truskawkibita śmietanawafle dekoracyjne
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Następnie kolejno dodawać po jednym
żółtku i jeszcze chwilę trzymać w kąpieli
wodnej mieszając cały czas. Zdjąć z ognia, wlać powoli
espresso i wymieszać dokładnie na gładki krem.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier puder i nadal ubijać. Do masy czekoladowej dodawać powoli pianę (nigdy na odwrót!) i wymieszać. Schłodzić.Workiem dekoratorskim przełożyć do pucharków. Udekorować kleksem
bitej śmietany i
truskawką.Smacznego :)