ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy mus z truskawkami i bitą śmietaną

Czekoladowy mus z truskawkami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj szybciutko :) Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście deseru na Walentynki - spokojnie zdążycie bowiem robi się go tylko kilka chwil. Pyszny pod warunkiem że użyjemy czekolady najwyższej jakości ;) Idealnie kremowy. Słodycz można regulować ilością cukru pudru. Należy go dodać mniej w przypadku czekolady deserowej a ciut więcej jeśli nasza czekolada jest z grupy typowo "gorzkich". Przepis z moimi zmianami pochodzi z jakiejś starej karteczki reklamowej IKEA znalezionej w czeluściach mojego zeszytu ;) Polecam :)
Składniki na 2 porcje:
75g ciemnej czekolady
25 ml espresso
2 jajka (umyte i przelane wrzątkiem)
ok. 1/4 - 1/2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
ponadto do dekoracji:
truskawki
bita śmietana
wafle dekoracyjne
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku i jeszcze chwilę trzymać w kąpieli wodnej mieszając cały czas. Zdjąć z ognia, wlać powoli espresso i wymieszać dokładnie na gładki krem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i nadal ubijać. Do masy czekoladowej dodawać powoli pianę (nigdy na odwrót!) i wymieszać. Schłodzić.
Workiem dekoratorskim przełożyć do pucharków. Udekorować kleksem bitej śmietany i truskawką.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/02/czekoladowy-mus-z-truskawkami-i-bita.html