Wykonanie
biszkopt:3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąkimasa makowa:25 dkg
maku3 łyżki
miodugarść
orzechów włoskich300 ml
śmietany 30%1
cukier waniliowy1-2 łyżeczki
żelatyny1/3 szklanki
mlekado dekoracji:polewalistki
melisyprzygotowanie:Z podanych składników przygotować
biszkopta i upiec go na blaszce o wymiarach 20x40 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia: około 15-20 minut.
Biszkopta wyjąć razem z papierem, przykryć ściereczką i zwinąć wzdłuż dłuższego
boku. Gdy wystygnąć, rozwinąć i przekroić na cztery części.
Mak namoczyć i sparzyć, a gdy wystygnie zemleć w maszynce na drobnym sitku. Dodać
miód i
orzechy, dokładnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w ciepłym
mleku. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru waniliowego, wymieszać z
makiem i wystudzoną
żelatyną.Tak przygotowaną masą posmarować wszystkie cztery paski ciasta i zwinąć je w
ślimaka. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta. Wierzch udekorować polewą. Całość schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego :)Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL