ßßß Cookit - przepis na Torcik makowy

Torcik makowy

Wykonanie

biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
masa makowa:
25 dkg maku
3 łyżki miodu
garść orzechów włoskich
300 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
1-2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki mleka
do dekoracji:
polewa
listki melisy
przygotowanie:
Z podanych składników przygotować biszkopta i upiec go na blaszce o wymiarach 20x40 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia: około 15-20 minut. Biszkopta wyjąć razem z papierem, przykryć ściereczką i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Gdy wystygnąć, rozwinąć i przekroić na cztery części.
Mak namoczyć i sparzyć, a gdy wystygnie zemleć w maszynce na drobnym sitku. Dodać miód i orzechy, dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, wymieszać z makiem i wystudzoną żelatyną.
Tak przygotowaną masą posmarować wszystkie cztery paski ciasta i zwinąć je w ślimaka. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta. Wierzch udekorować polewą. Całość schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/torcik_makowy2.htm