Wykonanie
Pin It

Któż nie zna naszych tradycyjnych leniwych ? Pewnie każdy z nas jadł je w rodzinnym domu. Mnie osobiście kojarzą się z babciną kuchnią, u niej smakowały mi najbardziej.Jeśli nie zjemy wszystkich klusek od razu ( ja zawsze robię ich więcej), można jej
potem przełożyć do plastikowego pojemnika i skropić kilkoma kroplami
oleju lub roztopionego
masła, wtedy się nie skleją. Następnego dnia podsmażamy je na patelni, też są boskie.

Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:500 g
sera białego twarogowego tłustego1,5 szklanki
mąki pszennej1 duże
jajkoszczypta
soli1 łyżka
bułki tartej4 łyżki
masłacukiermąka do podsypywania

Wykonanie:W dużym garnku zagotowujemy
wodę.
Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy
jajko,
sól i
mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy na omączony blat, odkrawamy z niego po kawałku i formujemy wałek o średnicy ok.2 cm. Wałek lekko spłaszczamy i odcinamy nożem romby o szerokości 2 cm. Musimy pamiętać, że w trakcie gotowania kluski nam urosną.Kluski wkładamy porcjami na gotująca się
wodę. Gotujemy 2 minuty od momentu kiedy wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na szeroki talerz.Na suchej patelni prażymy
tartą bułkę, gdy będzie złocista dodajemy do niej
masło.
Masło rozpuszczamy, utworzy się nam taka lekka pianka.Kluski polewamy
masłem z
tartą bułką i posypujemy
cukrem.