Wykonanie
Węgierska kuchnia jest bliska nam, Polakom – lubujemy się w gulaszach i zupach gulaszowych,
cebula,
czosnek i
papryka często lądują w naszych garnkach. Kochamy leczo. Nie wiem, czy wiecie, ale do listy węgierskich potraw można też dopisać knedle.Przestudiowałam kilka węgierskich stron internetowych z przepisami i błogosławiłam genialny wynalazek, jakim jest tłumacz Google. Węgierski jest dość specyficzny i znajomość popularnych
języków nie pomaga w jego zrozumieniu.Znalazłam kilka przepisów na túrógombóc, czyli kluski z
twarogu i
kaszy manny, które smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Czytając komentarze Węgrów pod przepisami, miałam wrażenie, że to danie jest wręcz kultową i obowiązkową pozycją, która przywołuje wspomnienia w rodzaju „moja babcia to robiła”. Taki ichni comfort food – pozwolę sobie użyć modnego określenia.Podana niżej receptura jest wypadkową kilku różnych. Kluski te są podawane w sposób, który był dla mnie nowy. Po wyjęciu z
wody obtacza się je w uprażonej
bułce tartej. Chrupiąca skorupka przyjemnie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Lekko słodkie kluski polewa się kwaśną
śmietaną i oprósza
cukrem. Można również przygotować je z nadzieniem z
owoców, ale to już „wyższa szkoła jazdy”, bo ciasto jest dość specyficzne w obróbce.Same kluski robi się dość szybko, jeśli dobrze zorganizuje się front robót. Po przygotowaniu masy trzeba ją odłożyć na 1-2 godziny, żeby
kasza wchłonęła wilgoć.
Potem, gdy zabierzemy się za gotowanie, musimy
mieć obok miskę z
wodą, w której będziemy zwilżać dłonie, bo ciasto się do nich klei. Kluski lepimy szybko i od razu wrzucamy do wrzątku.

Składniki (4 porcje):600 g półtłustego
twarogu (niezbyt kwaśnego)3 duże
jaja150 g
kaszy manny1 łyżka zwykłego
cukru1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią Kotányiszczypta
solidodatkowo do podania:100 g
bułki tartej200 ml kwaśnej
śmietany 18%Karmel i
wanilia w młynku Kotányi (albo Karmel i
wanilia ze
skórką pomarańczową w młynku Kotányi)
Twaróg zmiel, przeciśnij przez praskę albo dokładnie rozdrobnij widelcem.Oddziel
białka od
żółtek.
Ser wymieszaj z
cukrem,
cukrem z prawdziwą
wanilią Kotányi,
żółtkami i
kaszą manną. Odstaw na 1-2 godziny, aby
kasza nasiąknęła i zmiękła.W międzyczasie na suchej patelni upraż
bułkę tartą na złocisty brąz.Do
białek dodaj szczyptę
soli i ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją w masę
serową.W dużym garnku zagotuj lekko osoloną
wodę.Przygotuj sobie miseczkę z
wodą, która przyda się do zwilżania dłoni.Nabieraj łyżką porcje masy serowej i mokrymi dłońmi formuj kule o rozmiarach małego
jajka, które od razu wrzucaj do gorącej
wody. Działaj szybko. Kiedy wrzucisz wszystkie, delikatnie zamieszaj i gotuj przez 5 minut od momentu, gdy wypłyną. Jeśli masz niewielki garnek, to gotuj knedle w 2-3 partiach.Gotowe kluski wyłów łyżką cedzakową i odsącz na sicie. Od razu obtocz w uprażonej
bułce tartej i podawaj na ciepło z dodatkiem kwaśnej
śmietany i oprószone karmelem i
wanilią w młynku Kotányi (albo karmelem i
wanilią ze
skórką pomarańczową w młynku Kotányi).




/wpis zawiera lokowanie produktu/Related PostsOponki
serowe (pączki angielskie)Ziemniaczano-
twarogowe knedle ze
śliwkamiLeniwe pierogi z
truskawkami i
jogurtemPlacuszki z
kaszy manny, a nie
kaszy mannej!
Pudding z
chałki z
jabłkami