Wykonanie
Witamy!Jakiś czas temu doszła do nas paczka z mega wypasioną patelnią firmy WOLL ze sklepu e-gustus.pl !Jak widzicie, można ją używać na różne sposoby. Mimi skomponowała swój własny,
modowy zestaw. Co powiecie na kapelusz z wytrzymałą torebką na ramię? ;)
A teraz bardziej
serio.Chociaż z nami to zawsze są trzy światy. ;)
Od razu uprzedzamy!Jest to w 100% nasza opinia o produkcie. Jakby było z nią coś nie tak, to na pewno napisałybyśmy. Ściemniać nie będziemy, na pewno nie Wam.Zalety...Codziennie krócej lub dłużej spędzamy czas w kuchni pichcąc co nieco. Nie wiem jak Wy, ale my częściej używamy patelni głębokiej. Po prostu więcej jest możliwości - duszone dania jednogarnkowe, a nawet małe porcje zupy.Od niepamiętnych już czasu miałyśmy problem z trwałością patelni, do dzisiaj. Wykonana jest ze szlachetnej powłoki - diamentowa ceramika, czyli ma o wiele większą trwałość na ścieranie. A przy tym ślicznie się mieni i elegancko się prezentuje jak najlepsza "torebka".Co nam się bardzo podoba, to odpinana rączka od patelni. Jest bardziej funkcjonalna przez to, ponieważ łatwo taką patelnie schowa się do lodówki, upiecze się coś w piekarniku lub po prostu może służyć w samoobronie przed napastnikiem. To jest duuuży plus!DNO! Nie, że patelnia to dno, ale jej grubość, przez co ciepło lepiej jest "przenoszone" jak i przy wysokich temperaturach dno się nie odkształca.Można nawet nią rzucić o podłogę, nie martwcie się i tak to wytrzyma.Dodatkowo w komplecie jest kapelusz - pokrywka. Odporna nawet na 250 stopni, więc...Do dzieła! Tylko gotować z takim sprzętem.Wymiary naszej modelki to: średnica 24 cm i wysokość 7 cm i pojemność 2 , 5 lA co z wadami?Hmm.. Przez cały czas użytkowania, nie doszukałyśmy się wad, oprócz ceny. Mimo że kosztuje w sklepie 499 zł, to opłaca się zainwestować na wiele lat, a nie wymieniać patelnie jak rękawiczki. Tak jak my to wcześniej robiłyśmy.A teraz co Moni wykombinowała na takiej patelni...Risotto z
dynią, boczniakiem,
cukinią,
papryką z
chilli i do tego
pstrąg z lekkim
sosem pomidorowymDługo myślałam, co by tu ugotować...Poszłam na rynek po produkty i jakoś samo przyszło. Jak już testować produkt, to na całego!
Składniki:1 szklanka
ryżu arboriocukiniaboczniaki
paprykakawałek dyni1
chilli2
szalotki3 ząbki
czosnku1 szklanka
szampanaokoło 600 ml
bulion warzywny5 łyżek
sera - parmezanu/ grana padano/ lub innego
Pstrąg z sosem:
pstrąg2
pomidorybazyliacytrynaPrzygotowanie:Na patelni wlać
oliwę i zeszklić
cebulę, po chwili dodać pokrojony
czosnek pokrojony w plasterki.Dodać warzywa pokrojone w kostkę i
ryż. Smażyć przez około 2 minuty.Wlać
szampana i odparować. Mieszając co jakiś czas.Gotować risotto przez około 15 minut wlewając stopniowo
bulion. Pamiętajcie o mieszaniu.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Na sam koniec dodajemy
ser i odstawiamy pod przykryciem na około 2 minuty.
Pstrąga filetujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem.Smażymy na rozgrzanej patelni po około 2 - 3 minuty z każdej strony zaczynając od skóry.Polewamy na koniec
sokiem z cytryny.
Sos pomidorowy - na rozgrzaną
oliwę dodajemy
pomidory. Dusimy przez około 5 - 10 minut.Przetrzyj przez sito żeby usunąć skórę. Wstaw z powrotem na patelnię i duś przez następne 3 minuty.Dopraw
solą,
pieprzem,
bazylią.Smacznego! :)