Wykonanie
Z wypiekami jest trochę, jak z chemią. Wszystko rozchodzi się o proporcję i odważanie składników. O ile obiad jestem w stanie przygotować zupełnie na oko, o tyle większość wypieków raczej nie. Ciasto
czekoladowe należy chyba do najczęściej pojawiających się u mnie w domu. Często też z nim eksperymentują zmieniając trochę proporcję składników. Dziś jeden z wyników takich eksperymentów kulinarnych – wypiek wielofunkcyjny, który w zależności od czasu pieczenia może być brownie albo murzynkiem .120 g
mąki200 g
gorzkiej czekolady200 g
masła200 g
cukru6
jajek1 łyżka ekstraktu
waniliowegobita śmietana,
borówki amerykańskie,
jagody goji
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Jajka ubijamy z
cukrem przez 5-6 minut. Następnie dodajemy
czekoladę z
masłem i miksujemy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę i dodajemy ekstrakt
waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę albo do formy na wysokość nie większą niż 1,5-2 cm. Ciasto pieczemy przez 16-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Ciasto pieczone 16-20 minut wyjdzie brownie, piekąc 25 minut otrzymamy niskiego murzynka. Gotowe ciasto podajemy wedle uznania, ja proponuję ozdobić je
bitą śmietaną,
borówkami amerykańskimi i
jagodami goji.
