Wykonanie
Tikka
masala to, wbrew nazwie, tradycyjne danie brytyjskie. Mimo, że powstała w Wielkiej Brytanii, ma jednak korzenie indyjskie. Bazuje bowiem na znanym od tysiąca lat przepisie na murgh makhani, czyli
kurczaka maślanego. Nie ma jednego przepisu na danie tikka
masala i tak naprawdę jedyne elementy, które się powtarzają to:
kurczak (z kośćmi lub bez; inną opcją może być
pierś z kurczaka),
pomidory oraz
masło.duża
pierś z kurczaka350 g
pomidorów150 g
jogurtu indyjskiego albo greckiego2 małe
cebule3 łyżki
masła200 g
śmietany 18%3 łyżeczki
garam masala (ewentualnie żółtego
curry)pół łyżeczki
kminku2 ząbki
czosnkuKurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, w której znajduje się
jogurt oraz
garam masala . Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około trzy godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Na blachę wykładamy wcześniej zamarynowanego
kurczaka i pieczemy przez 15-20 minut. W międzyczasie kroimy
cebulę w kostkę i siekamy
czosnek. Na patelni rozpuszczamy
masło, a następnie podpiekamy na nim
kminek,
cebulę oraz
czosnek. Kiedy
cebula się zeszkli, dodajemy posiekane
pomidory (bez skórek) i smażymy przez około 5 minut. Na sam koniec wrzucamy na patelnię podpieczonego
kurczaka i dolewamy
śmietanę. Całość dusimy przez około dziesięć minut. Tikkę
masalę podajemy z
białym ryżem lub chapati .