Wykonanie
Czasem, aby zjeść bardzo dobrą kolację, nie trzeba wiele. Nie zawsze bowiem gotowanie pyszności wiąże się z długimi godzinami spędzonymi w przy kuchni. Sukces nie zależy też od rozbudowanej liczby składników. Przykładem może być dzisiejsze danie składające się zaledwie z czterech składników (jeśli policzymy
oliwę z oliwek to pięciu), które cudownie pasuje do lampki
białego wina. Pasta w sam raz jeśli nie chcecie tracić całego piątkowego wieczoru na gotowanie.160-200 g
makaronu spaghetti190 g pasta di pistacchio (lub 170 g
pistacji łuskanych i 4-5 łyżek
oliwy z oliwek)20-25 g
rukoli9-12 plasterków prosciutto crudoJeżeli nie mamy gotowej pasty di pistacchio wystarczy przygotować 170 g łuskanych
pistacji, wrzucić je do blendera, dodać
oliwę z oliwek i zmiksować na dość gładką pastę.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po odlaniu łączymy go z pastą
pistacjową i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze, na wierzch dajemy umytą i osuszoną
rukolę oraz 2-3 cienkie plasterki
szynki sezonowanej.
