Wykonanie
Święto zakochanych już tuż, tuż. Jednym z jego nieodłącznych elementów jest jedzenie. Trudno bowiem wyobrazić sobie walentynki bez takich kulinarnych propozycji jak:
szampan z
truskawkami,
czekoladki czy
ostrygi (osobiście nie znoszę).
Droga do
serca mężczyzny (a także kobiety) prowadzi przez żołądek (no, dobrze
droga do
serca kobiety przebiega jeszcze przez sklep z butami). Moją tegoroczną propozycją dla zakochanych są maślane
ciasteczka z
kajmakiem,
płatkami migdałowymi i zieloną
czekoladą (z dodatkiem
herbaty matcha). Moich znajomych uwiodły, dwa duże talerze zniknęły z prędkością nadświetlną, stąd też myślę, że z jedną, szczególną osobą poradzą sobie równie dobrze.Przepis na
ciasteczka maślane z
płatkami migdałowymi,
kajmakiem i zieloną
czekoladą :250 g
mąki pszennej140 g
masła50 g
cukru1
jajko200 g kajmaku60 g
płatków migdałowych60-70 g zielonej
czekolady (z
herbatą matcha)
Masło,
mąkę,
cukier i
jajko wrzucamy do miski, po czym szybko wrabiamy. Z ciasta formujemy kulkę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy (grubość około 3 mm) i przy pomocy okrągłej foremki o średnicy 4 centymetrów wykrawamy
ciastka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy
ciastka ostygną smarujemy je rozpuszczonym
kajmakiem, obsypujemy
płatkami migdałowymi, a po wierzchu polewamy zieloną
czekoladą.