ßßß
Składniki1 szklanka kaszki kuskusszczypta soli5 dag migdałów5 dag rodzynek10 dag suszonych śliwek10 dag suszonych morelicytrynakilka listków mięty1 duża łyżka mioduCzas przygotowania: 15-20 minKuskus. Cudowna kaszka, która nadaje się do jedzenia zarówno na ostro, jak i na słodko. Jako dodatek i jako samodzielne danie.Odmierzam 1 szklankę kaszki, wsypuję ją do garnka lub innego naczynia. Lekko solę i zalewam wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu). Po 5 minutach kuskus powinien napęcznieć i wtedy dziabię go widelcem.W międzyczasie zalewam wrzątkiem rodzynki i migdały. Niech się chwilę moczą, a ja sobie kroję na kawałeczki suszone śliwki i morele. Dodaję je do kaszki. Odcedzam rodzynki i migdały. Rodzynki wrzucam do kaszki, a migdały kroję na części (po przekrojeniu na pół ładnie schodzi z nich skórka – ale jeśli nie chce Wam się bawić, dajcie płatki migdałowe) i też dodaję do mojej mieszanki.Teraz czas na miód – kupuję naturalny, żeby nie pchać w siebie cukru, tylko rzeczywiście zjeść nieco miodu (zwłaszcza w zimie – zawsze to jakas ochrona przed wirusami). Dodaję go do sałatki i mieszam jeszcze raz. Na koniec siekam miętę – trochę przełamie słodki smak i wyciskam całą cytrynę. Jeszcze raz mieszam, przekładam do salaterek, jakaś dekoracja i mam świeże, pachnące danie!
Podobne przepisySalsa paprykowa ze smażoną cukinią
Ciasto marchewkoweBrzoskwinie faszerowane pastą z tuńczykaKurczak z kaszką kuskusKlasycznie – naleśniki z białym serem