Wykonanie
Będąc ostatnio na zakupach w oczy rzuciła mi się tortilla. Nie była to jednak zwykła tortilla a z dodatkiem
szpinaku, cała zielona. Postanowiłam wypróbować jak będzie ona smakować. Zdecydowałam się przygotować ją na styl meksykański, z
kurczakiem i na pikantnie. Wyszła całkiem niezła :-)Do tego przepisu można użyć zwykłej tortilli. Wcześniej również próbowałam tortilli z dodatkiem
papryki chilli. Jeśli zdecydujecie się na tą właśnie tortillę, przygotujcie się na super pikantność.Chicken enchiladas
Składniki:opakowanie tortilli ze
szpinakiem bądź zwykłej (moje miało 6 sztuk)1 opakowanie
pomidorów w puszcze15 dkg
sera cheddar1 średnia
cebula czerwona1 opakowanie sosu taco2 duże
piersi z kurczaka1/2
żółtej paprykiszczypta
słodkiej papryki100 ml słodkiej
śmietankiszczypta suszonej
bazylii i
oreganosól i
pieprz do smaku1 łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Kurczaka umyć i pokroić w małą kostkę.Do rozgrzanej
oliwy z oliwek dodać pokrojonego
kurczaka. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
Cebulę i
paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do
kurczaka. Dusić kolejne 3-4 minuty.Na koniec dodać pokrojone w kostkę
pomidory z puszki,
śmietankę,
bazylię ,
oregano oraz
pieprz i
sól do smaku. Dusić przez 7-8 minut.Zdjąć z ognia, wsypać połowę grubo
startego sera cheddar. Wymieszać.Na każdą z tortilli wyłożyć gorące nadzienie. Założyć boki (zawijać podobnie jak naleśnika). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wszystko polać sosem taco i posypać
żółtym serem.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25 minut.Podawać z kwaśną
śmietaną. Smacznego!