ßßß Cookit - przepis na Enchilada z kurczakiem

Enchilada z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Będąc ostatnio na zakupach w oczy rzuciła mi się tortilla. Nie była to jednak zwykła tortilla a z dodatkiem szpinaku, cała zielona. Postanowiłam wypróbować jak będzie ona smakować. Zdecydowałam się przygotować ją na styl meksykański, z kurczakiem i na pikantnie. Wyszła całkiem niezła :-)
Do tego przepisu można użyć zwykłej tortilli. Wcześniej również próbowałam tortilli z dodatkiem papryki chilli. Jeśli zdecydujecie się na tą właśnie tortillę, przygotujcie się na super pikantność.
Chicken enchiladas
Składniki:
opakowanie tortilli ze szpinakiem bądź zwykłej (moje miało 6 sztuk)
1 opakowanie pomidorów w puszcze
15 dkg sera cheddar
1 średnia cebula czerwona
1 opakowanie sosu taco
2 duże piersi z kurczaka
1/2 żółtej papryki
szczypta słodkiej papryki
100 ml słodkiej śmietanki
szczypta suszonej bazylii i oregano
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i pokroić w małą kostkę.
Do rozgrzanej oliwy z oliwek dodać pokrojonego kurczaka. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do kurczaka. Dusić kolejne 3-4 minuty.
Na koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki, śmietankę, bazylię , oregano oraz pieprz i sól do smaku. Dusić przez 7-8 minut.
Zdjąć z ognia, wsypać połowę grubo startego sera cheddar. Wymieszać.
Na każdą z tortilli wyłożyć gorące nadzienie. Założyć boki (zawijać podobnie jak naleśnika). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wszystko polać sosem taco i posypać żółtym serem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25 minut.
Podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2013/05/enchilada-z-kurczakiem.html