Wykonanie
Składniki na ciasto:1 szkl.
mąki130 g
masła2
żółtkaWykonanie:Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Składniki na farsz:½ kg
szpinaku10
suszonych pomidorów200 g
sera fetapieprz1 łyżka
oliwa1
jajko1 łyżeczka
cukru200 ml
śmietany 12%Wykonanie:
Szpinak podsmażamy 1-2 min na
oliwie, podlewamy 1/3 szkl.
śmietany, doprawiamy łyżeczką
cukru i
pieprzem.Na podpieczone ciasto układamy
szpinak, pokrojone w paski
suszone pomidory oraz rozkruszoną
fetę, całość zalewamy
śmietaną z rozbełtanym
jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok.15 min.Smacznego!