Wykonanie
Udało się! Kapitalne ciasto na pierogi – bezglutenowe, wegańskie, pełnoziarniste. Bez dodatku
mąki ziemniaczanej, tylko gryka i
siemię lniane. Bezproblemowe w lepieniu i nierozpadające się podczas gotowania. Miękkie i smakowite :) Do tego ulubione nadzienie, u nas tym razem z
ciecierzycą i
jarmużem (zamiennie można użyć
szpinaku). Pycha! Właśnie takimi pierogami zajadaliśmy się w święta. A właściwie to
między innymi takimi… Niemal każdego dnia, od Bożego Narodzenia do Nowego Roku, lepiłam nowe pierogi, dopracowując głównie różne wariacje pierogowych ciast. Nadzienia się zmieniały. Mój Ukochany zdawał się zadowolony z pierogowej diety :) Opis przygotowania ciasta jest bardzo długi, ale tak naprawdę robi się je szybko i prosto. Napisałam wiele dodatkowych uwag i porad, aby ułatwić wam ich przygotowanie i ustrzec przed błędami. Na zdjęciach widać pierogi w wersji odsmażanej – są nawet jeszcze pyszniejsze niż świeżo ugotowane!Nadzienie (na ok. 60 sztuk)450 g ugotowanej
ciecierzycy200 g
jarmużu (zamiennie
szpinak)pęczek
natki pietruszki (opcjonalnie)3
cebule2-3 ząbki
czosnkupieprz i
sólsok z cytrynyolej ryżowy (do podsmażenia
cebuli)
Cebule obierz, pokrój i zezłoć na
oleju. Pod koniec dodaj obrany i pokrojony
czosnek i lekko podduś. Uważaj, by nic się nie przypaliło. Przełóż
cebulę z
czosnkiem do miski. Na tej samej patelni, po dolaniu odrobiny
oleju, duś przez kilka minut pod przykrywką posiekane liście
jarmużu (zamiennie
szpinaku), pozbawione grubych, twardych części. Możesz również przygotować nadzienie bez dodatku
zieleniny.
Ciecierzycę, listki
natki pietruszki oraz podsmażone warzywa zmiel w maszynce przez drobne sito lub zmiksuj w blenderze. Dopraw do smaku
pieprzem i
solą oraz
sokiem z cytryny.
Ciasto (na ok. 60 sztuk)340 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej50 g zmielonego złocistego
siemienia lnianego2 łyżki
oleju lub
oliwyW rondelku zagotuj 350 ml
wody z
olejem. Kiedy
woda zacznie się gotować, wsyp do niej partiami mieszankę złożoną z mielonego siemienia i 140 g
mąki gryczanej. Mieszaj energicznie łyżką, by cała
mąka połączyła się z
wodą. Masa szybko zgęstnieje. Łyżką „ugniataj” ciasto, aż nie będzie żadnego śladu surowej
mąki. Odstaw garnek z ognia i przestudź 10 minut.Na stolnicę lub blat wysyp resztę
mąki gryczanej (200 g), dodaj zaparzoną
mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Najlepiej wgniatać
mąkę w 3-4 partiach. Podziel ciasto na cztery części i każdą po kolei rozwałkuj na grubość 1,5-2 mm. Aby ciasto nie przyklejało się do blatu i do wałka, najlepiej rozwałkować je na kawałku folii spożywczej i przykryć drugim kawałkiem.Nakładanie farszuZ ciasta wykrój kółka, za każdym razem zanurzając brzeg szklanki w
mące. Unoś folię, kolejno zdejmuj krążki i na środek łyżeczką nakładaj porcję nadzienia. W to ciasto można włożyć dużo nadzienia, bez obawy o rozerwanie, ale na początku lepiej dawać mniej, żeby nabrać wprawy). Dokładnie zlep brzegi, dociskając je 2-3
razy. Zanurzaj koniuszki palców w
mące, by nie lepiły się do ciasta. Obejrzyj każdego pieroga z obu stron. Jeśli podczas zlepiania na cieście pojawi się mała dziurka, zalep ją palcami, nieco naciągając ciasto.GotowanieWrzuć pierogi do garnka z dużą ilością wrzącej
wody i gotuj delikatnie, na małym ogniu, przez 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch i ponownego zawrzenia
wody. Gotowanie na zbyt dużym ogniu może spowodować, że pierogi się uszkodzą lub będą wyglądać mało estetycznie. Nie wkładaj na raz zbyt wielu pierogów, powinny pływać dość swobodnie.Gotowe ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj od razu. Rozłóż je na talerzu tak, by nie leżały jeden na drugim, ponieważ stygnąc, mogą się zlepić i rozerwać przy rozdzielaniu. Ewentualnie polej pierogi odrobiną tłuszczu i delikatnie potrząśnij talerzem, by wszystkie się nim pokryły (to zapobiegnie sklejaniu). Pierogi smakują fantastycznie odsmażane następnego dnia. Do pełni szczęścia brakuje tylko skwarków z
tofu do posypania :)Na późniejJeśli chcesz schować część ugotowanych pierogów do lodówki, na drugi dzień, rozłóż je na talerzu tak, by się nie stykały. Jeśli masz ich dużo, wlej do miski trochę tłuszczu, włóż kilka pierogów, delikatnie potrząśnij miską, by pierogi się nim pokryły, włóż kolejną warstwę pierogów, polej odrobiną tłuszczu, itd. Kiedy pierogi będą stygły w misce, co jakiś czas delikatnie nimi potrząśnij, by uniknąć sklejenia.