Wykonanie
W mojej kuchni trwa ostatnio
ciasteczkowy zawrót głowy :)
Ciastka przygotowuje się szybko, są poręczne, więc można je zabrać ze sobą na spacer albo do pracy, jako miłą słodką przekąskę. Były już
ciastka owsiano-
kokosowe, były
ciastka z solonym kozim
masłem i
wanilią, a dziś
pora na bezglutenowe, bezcukrowe i bezmleczne prostokąty z
masła fistaszkowego z
płatkami owsianymi, poppingiem z
amarantusa i nasionami białego
maku. Jeśli komuś mało dodatków, można dorzucić posiekane
orzeszki ziemne, podprażone na suchej patelni :)
Ciastka mają piękny złocisty kolor, są bardzo sycące i wyglądają uroczo. Przechowywane w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoiku zachowują lekką kruchość. Zostawione na talerzu zmiękną przez noc. W obu wersjach są równie smakowite!Peanut butter cookies with oatmeal, amaranth expanded and white poppy seeds. Gluten free, sugar free and dairy free.
Składniki (na 16 prostokątów)200 g
masła fistaszkowego, niesłodzonego, z jak największą zawartością
orzechów (użyłam Primavika 95%)80 g
ksylitolu (można dać 30-40 g mniej i dosłodzić kilkoma kroplami
stewii fluid)100 g bezglutenowych
płatków owsianych15 g suchego białego
maku10 g poppingu z
amarantusa1
jajko1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta
soli60 g
płatków owsianych podpraż na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zdejmij z patelni i przestudź. Pozostałe 40 g
płatków zmiksuj w młynku lub blenderze na
mąkę, dodaj do niej
proszek do pieczenia oraz
sól i wymieszaj. Do miski wrzuć wszystkie składniki i ręką wyrób ciasto. Wyrabiaj, aż przestanie się kleić.Bardzo ważna jest dobra jakość
masła fistaszkowego (z
orzeszków ziemnych). Powinno
mieć jak najwyższą zawartość orzeszków, najlepiej od 90% wzwyż.
Masła gorszej jakości mają dodatek
cukru i/lub
syropu glukozowo-fruktozowego oraz kiepskiej jakości tłuszczów, co powoduje, że
ciastka mogą rozpłynąć się podczas pieczenia, zamiast trzymać ładny kształt.Wyłóż masę na papier do pieczenia lub stolnicę, uformuj prostokąt o grubości 5-6 mm, wyrównaj powierzchnię oraz brzegi.
Ostrym nożem pokrój ciasto na mniejsze prostokąty lub kwadraty. Ułóż
ciastka na papierze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut, aż lekko się zrumienią. Wyjmij z piekarniku, przestudź kilka minut na kratce.