Wykonanie
45 Flares Twitter 0 Facebook 45 45 45 45 Flares ×Dziś wracamy do tematu przechowywania żywności. Zdążyliśmy już ustalić, że kluczowymi w aspekcie psucia są: wilgoć i niewłaściwe dla danego produktu opakowania. Kilkoma prostymi sztuczkami kucharzy możesz wydłużyć czas przydatności do spożycia minimum o połowę. Dziś omówię kolejnych 7 produktów, które często goszczą na naszych stołach, później zamieszkując lodówki.1. Zawsze aromatyczne świeże
ziołaCieszę się, że w świeże
zioła stały się nieodzownych dodatkiem w każdej szanującej się kuchni. Wcześniej niedoceniane, zastępowane
przyprawami w proszku dziś wracają na salony. Jak się zapewne domyślasz, jako wyjątkowi bywalcy salonów mają swoje własne, spersonalizowane upodobania. Przestrzegając ich zapewnisz sobie kulinarny sukces i zaoszczędzisz sporo pieniędzy.
Natka pietruszkiLubi być przechowywana w kubeczku z
wodą. Warto odciąć jej wyschnięte końcówki. Dłuższą świeżość zapewni jej zakrycie.
KolendraParadoksalnie do swoich orientalnych korzeni,
kolendra lubi chłód. Najlepiej przechowywać ją w wilgotnym papierowym ręczniku w strunowej foliowej torebce, wcześniej obcinając suche, zdrewniałe końcówki gałązek. Co kilka dni ręcznik warto zmienić, pilnując aby pozostawał wilgotny.
BazyliaTo kojarzące się nieodłącznie z włoską kuchnią
zioło o owalnych, intensywnie pachnących liściach temperamentem odpowiada swojej ojczyźnie. Pochodząca z Afryki
bazylia najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej. Z racji tego, że najczęściej spotykamy ją w doniczkach warto zaopatrzyć się w kolorową osłonkę i uprawiać
bazylię na parapecie w kuchni. Odcięte gałązki przechowujemy w lodówce. Wilgotny papierowy ręcznik, schowany w foliowej torebce ocali
bazylię przed więdnięciem.
ZAPAMIĘTAJ!Nie wiem czy wiesz ale
bazylia pod wpływem temperatury
traci swoje
olejki eteryczne. Dodawaj więc ją pod koniec gotowania lub wręcz po jego zakończeniu.
Tymianek i
RozmarynTa urocza parka lubi chłód, strunowe
torebki i papierowe wilgotne ręczniki. To nie opis kolejnego odcinak Dextera, ale sposobu przechowywania
tymianku i
rozmarynu.
Zioła te nie
tracą aromatu w trakcie suszenia więc większe ilości pachnących listków dobrze jest zwyczajnie wysuszyć i przechowywać w suchych pojemnikach.
SzczypiorekKoniecznie należy wyjąć go z folii w której bywa sprzedawany. Zawinięty w wilgotny ręcznik może być przechowywany przez kilka dni w lodówce. Przy szybszym planie konsumpcji warto, zwyczajnie przechowywać go w kubeczku z
wodą na kuchennym blacie.2.
CebulaŚwieżą
cebulę przechowujemy poza lodówką, nieobraną w łupinach. Siatki w których sprzedawana jest sklepowa
cebula warto wykorzystać jako pojemnik i powiesić je np. na doklejonym wieszaku we wnętrzu szafki kuchennej lub na drzwiczkach półki.
Cebula sprzedawana luzem pokocha ratanowy koszyk lub materiałową torbę. Kawałki nie wykorzystanego warzywa zawsze przechowuj w pojemniku do żywności ze względu na nieprzyjemny
cebulowy zapach, który niczym Obcy 8 pasażer Nostromo, może opanować Twoją lodówkę.Co więcej przeczytałam kiedyś, ze
cebula nie lubi towarzystwa surowego
ziemniaka, w przeciwności do tego jak my uwielbiamy skwierczącą
cebulę na kremowym puree.3.
Avocado – a może już nasze polskie
awokado ?
Avocado na dobre weszło do naszych kuchni. Przyznaję, sama bardzo je lubię. Z
cytryną,
solą i
płatkami chilli jest zachwycające, szczególnie na
razowym, kwaśnym
chlebie.
Avocado nie lubi być przechowywane w lodówce. Cały
owoc należy przechowywać w koszu na
owoce. Niedojrzałe, można przechowywać w foliowej torbie z
jabłkami (wydzielany przez nie etylen sprawi, że szybciej zaczną dojrzewać). Jeżeli planujemy zjeść jedną połowę
awokado wybierzmy tę bez pestki. Połowę z pestką posmaruj
sokiem z cytryny i
owiń folią spożywczą lub przechowuj w pojemniku na żywność przez dzień lub dwa.4.
Nabiał i
SeryBiałe sery,
jogurty i
mleko przechowuj do momentu otwarcia w firmowych pojemnikach.
Twarogi warto jest przełożyć do zamykanych pojemników na żywność. W folii i papierze szybko zaczynają się psuć, a jako produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia mogą być przez to niebezpieczne.
Jogurty po otwarciu zaklej folią spożywczą. Jeśli masz problem ze zjedzeniem dużego opakowania – kup dwa mniejsze. Porcjowana żywność jest bardziej higieniczna – nie dostają się do niej inne zapachy i mikroby, co często bywa przyczyną niestrawności.
Mleko świeże, pasteryzowane jest krócej i w niższej temperaturze niż UHT. Każdy, nawet nie otwarty karton trzeba przechowywać w lodówce. Zawiera jednak więcej witamin niż UHT przez co jest zdrowsze. Kartony
mleka UHT do momentu otwarcia mogą przebywać w suchym miejscu – karton chroni je przed światłem.5. Świeże
mięso i
rybyŚwieże
mięso i
ryby polecam przechowywać na najniższej półce w lodówce w firmowym opakowaniu, umieszczając je w pojemniku aby ochronić się przed ewentualnym wyciekiem
mięsnego soku. Przepakowywanie polecam jedynie osobom, które planują
mięso mrozić – kontakt z dłońmi, często nie wyczyszczonymi należycie, może powodować zakażenie
mięsa bakteriami, np. e-coli. Warto kupować świeże
mięso i
ryby wyłącznie na jeden-dwa obiady, aby nie przechowywać go w lodówce zbyt długo. Z racji tego iż świeże
mięso jest nieprzetworzone, umieść je na najchłodniejszej półce aby chłód mógł je konserwować.6.
WędlinyWędliny z pewnością nie lubią przechowywania w folii. Folia powoduje wypływanie wilgoci i psucie
mięsa. Nawet dobrej jakości
wędlina zacznie się psuć bez właściwego obiegu powietrza. Polecam zaopatrzenie się w plastikowe pojemniki do przechowywania żywności, najlepsze będą takie z podwójnym dnem – wyjmowaną kratką. Dzięki temu pomysłowemu rozwiązaniu
wędliny nie wyschną, a przestrzeń
między smacznymi plastrami a dnem pojemnika zapewni odpowiedni opływ powietrza i zapobiegnie psuciu
mięsa.7.
JajkaO tyle o ile mają długi termin przydatności do spożycia, zawsze należy je przechowywać w lodówce. Przed włożeniem do lodówki koniecznie należy je umyć aby pozbyć się resztek pochodzących z fermy, często niewidocznych gołym
okiem. Mam tu na myśli bakterie i resztki kurzych odchodów. Przechowujemy je bez opakowania w którym były sprzedawane (mycie nie miałoby sensu). Jeśli kupujesz
jajka ekologiczne od kur wolno wybiegowych są nie tylko smaczniejsze ale też bezpieczniejsze. Wolno spacerujące nioski nie zalegają w jednym miejscu, dzieląc swoją toaletę ze stanowiskami do jedzenia i znoszenia jaj. To
daje do myślenia.
Więcej porad już w niedzielę!Powiązane notki:
Płatki śniadaniowe: najlepsze, top 5Prosty pieczony
kurczak z
cytryną i
ziołami