ßßß
Składniki:4 porcjeNaleśniki:1 szklanka mąki razowej1/2 szklanki mąki tortowej1 szklanka mleka1 1/2 szklanki wody1/2 łyżeczki soli3 łyżki stopionego masła + odrobina do smażenia3 jajka kl. L „O”Nadzienie:200 g słoiczek konfitury z płatków róży2 szklanki masy makowej – lub wg przepisu1 łyżeczka esencji migdałowejDodatki:100 g orzechów nerkowca150 g serka wiejskiegocukier z waniliąmasło
Przygotowanie:Przygotowujemy masę makową wg przepisu. Gotową należy wymieszać z esencją migdałową.Naleśniki:Mleko, jajka i wodę mieszamy trzepaczką.Dodajemy sól i mąki, stopniowo, dokładnie mieszając.Na końcu wlewamy stopione masło lub olej rzepakowy.Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut.Gdy gluten się uwoli, ciasto zgęstnieje smażymy naleśniki, odrobinę natłuszczając patelnię.Gotowe naleśniki smarujemy konfiturą, niepełną łyżką na jeden naleśnik oraz 2 łyżkami masy makowej.Rolujemy.Naleśniki podsmażamy na płatku masła.Serek wiejski miksujemy z cukrem waniliowym.Osobno prażymy orzechy nerkowca.Naleśniki przed podaniem kroimy pod kątem, wzdłuż na pół, układamy na talerzu z sosem serowym i prażonymi nerkowcami.Smacznego!Przepis dodaję w kategorii na słodkie śniadanieA tutaj możecie odkryć jeszcze więcej przepisów na słodkości i wypieki, w ulubionej przeze mnie formie – książkihttp://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazkiPowiązane notki:Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)Domowa masa makowaSzybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernikNietypowe pyszne połączenie – pełnoziarniste naleśniki z czerwonym nadzieniemPraktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!