ßßß Cookit - przepis na Razowe naleśniki z masą makową, konfiturą różaną i orzechami nerkowca na śniadanie

Razowe naleśniki z masą makową, konfiturą różaną i orzechami nerkowca na śniadanie

nazwa

Wykonanie

26 Flares Twitter 0 Facebook 26 26 26 26 Flares ×
Składniki:
4 porcje
Naleśniki:
1 szklanka mąki razowej
1/2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła + odrobina do smażenia
3 jajka kl. L „O”
Nadzienie:
200 g słoiczek konfitury z płatków róży
2 szklanki masy makowej – lub wg przepisu
1 łyżeczka esencji migdałowej
Dodatki:
100 g orzechów nerkowca
150 g serka wiejskiego
cukier z wanilią
masło
Przygotowanie:
Przygotowujemy masę makową wg przepisu. Gotową należy wymieszać z esencją migdałową.
Naleśniki:
Mleko, jajka i wodę mieszamy trzepaczką.
Dodajemy sól i mąki, stopniowo, dokładnie mieszając.
Na końcu wlewamy stopione masło lub olej rzepakowy.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut.
Gdy gluten się uwoli, ciasto zgęstnieje smażymy naleśniki, odrobinę natłuszczając patelnię.
Gotowe naleśniki smarujemy konfiturą, niepełną łyżką na jeden naleśnik oraz 2 łyżkami masy makowej.
Rolujemy.
Naleśniki podsmażamy na płatku masła.
Serek wiejski miksujemy z cukrem waniliowym.
Osobno prażymy orzechy nerkowca.
Naleśniki przed podaniem kroimy pod kątem, wzdłuż na pół, układamy na talerzu z sosem serowym i prażonymi nerkowcami.
Smacznego!
Przepis dodaję w kategorii na słodkie śniadanie
A tutaj możecie odkryć jeszcze więcej przepisów na słodkości i wypieki, w ulubionej przeze mnie formie – książki
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Powiązane notki:
Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)
Domowa masa makowa
Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik
Nietypowe pyszne połączenie – pełnoziarniste naleśniki z czerwonym nadzieniem
Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/10/30/razowe-nalesniki-z-masa-makowa-konfitura-rozana-i-orzechami-nerkowca