Dla dzieci : Kluski leniwe ( serowe ) z rodzynkami

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Takie kluski to prawdziwy smak dzieciństwa, pamiętam je dokładnie. Najbardziej smakowały mi polane masłem z bułką tartą lub śmietaną. Idealne danie dla malucha, który nie lubi twarogu, bo mimo , że zupełnie go tutaj nie czuć to zachowuje swoje właściwości, w końcu wapń i witamina D są najważniejsze dla kości i zębów malca. Zróbcie ich dużo bo na pewno i Wy się na nie skusicie , są pyszne delikatne i mięciutkie. U nas podałam je na śniadanie.
Składniki:
250 g półtłustego twarogu *
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
Mój syn zajadał je ze smakiem , ale minę do zdjęcia zrobił nietęgą, chyba nadal dziwi go to , że zamiast jeść najpierw sięgam po aparat
Przygotowanie:
Twaróg zmiksować z jajkami i olejem. Dodać mąkę i sól ( najpierw 3/4 szklanki, później ewentualnie resztę), ponownie zmiksować. Ciasto powinno być zwarte ale nie twarde.
Zagotować wodę z solą. Na wrzącą kłaść łyżką kluski, każdorazowo mocząc ją w wodzie.
Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu.
Podawać z masłem i bułką tartą oraz rodzynkami, F. dodatkowo miał serek waniliowy.
Powiązane notki:
Vegan kluski, jak u babci czyli lane na mleku
Waniliowa słodka zupa dyniowa z rodzynkami
Pancakes jaglane z rodzynkami
Pancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkami
Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/03/02/dla-dzieci-kluski-leniwe-serowe-z-rodzynkami