Marynata do mięsa pikantno słodka – kurczak, karkówka, ryba

nazwa

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Sezon grillowy w pełni, więc i my wzięliśmy się za grillowanie! Majówka to czas idealny na wyjście w plener, jeśli jednak pogoda nie dopisze nie martwcie się, świetnie można się w końcu bawić w przydomowym ogrodzie. Słodko pikantna marynata świetnie skruszy mięso oraz skróci czas jego pieczenia.
Składniki na 1 kg mięsa:
5 łyżek sosu sojowego
4 łyżki oleju / oliwy
3 łyżki ciemnego miodu
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka słodkiej papryki
5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Czosnek siekamy.
Składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Karkówka:
mięso dokładnie rozbijamy z dwóch stron.
oprószamy solą i pieprzem, nacieramy.
wkładamy do marynaty i odstawiamy najlepiej na całą noc.
smażymy na tacce grillowej po 5 minut z każdej strony ( należy sprawdzić patyczkiem po tym czasie miękkość mięsa ) po czym ściągamy na ruszt i pozwalamy się jej przypiec.
Kurczak:
Piersi : Kroimy lub rozbijamy tłuczkiem , nacieramy solą i pieprzem,po czym marynujemy minimum 5-6 godzin.
Udka i skrzydełka: Nacinamy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty.
Ryby:
filety: Odkładamy w marynacie na kilka godzin – są delikatniejsze niż mięso.
całe sztuki : oczyszczone środki smarujemy marynatą, dokładamy plastry cytryny i natkę. Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w folii aluminiowej lub na ruszcie do ryb. smarując marynatą.
Sałatka ze zdjęcia to baby szpinak w słodkim winegrecie
Powiązane notki:
Słodki kurczak pieczony w whisky
Filet z kurczaka w słodkim sosie chilli
Dla niemowląt : Kurczak z zimowymi warzywami i makaronem
Kurczak w sosie kokosowym z kurkumą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/05/02/marynata-do-miesa-pikantno-slodka-kurczak-karkowka-ryba