ßßß Cookit - przepis na Ciasto biszkoptowe „Pijak”

Ciasto biszkoptowe „Pijak”

nazwa

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Dziś są moje urodziny, ale z racji choroby nie udało mi się zrobić niczego spektakularnego. To ciasto to wynik mojego eksperymentu, nie spodziewałam się, że okaże się ono tak pyszne! Biszkopt do tortu, miał być czarny, jak się okazało po upieczeniu wyszedł granatowy więc do tortu upiekłam nowy, a ten wykorzystałam do stworzenia tego oto ciasta, na początku miałam go nazwać „Typem spod ciemnej gwiazdy” został jednak „Pijakiem”. Zastanawiałam się jaki krem przygotować naprędce jako jego wypełnienie, śmietanowy świetnie się sprawdził.
Składniki:
Ciasto:
4 duże jaja
5 kopiastych łyżek mąki
5 płaskich łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
5 ml olejku migdałowego
10 g cukru z wanilią
granatowy barwnik spożywczy ( możecie pominąć )
szczypta soli
Krem:
1 biała czekolada ( 100 g )
360 g śmietany kremówki 30 % ( 2 op.)
2 śmietan fiksy
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
25 g masła
50 ml mleka
2 łyżki cukru
Poncz:
250 ml soku jabłkowego
100 ml wódki
Dodatkowo:
4 połówki brzoskwiń z syropu
250 g dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni
6 okrągłych biszkoptów
4 łyżki płatków migdałowych
kilka rodzynek lub żurawin
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Gdy będzie błyszcząca dodajemy cukry . Dodajemy po żółtku miksując do rozpuszczenia cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem dodajemy do masy jajecznej wraz z olejkiem stopniowo mieszając łyżką. Na końcu dodajemy barwnik ( możemy pominąć barwienie ciasta). Pieczemy biszkopt w formie, z dnem obłożonym papierem do pieczenia, w 180 stopniach, bez termoobiegu, 20 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piecu na 20 minut, po czym możemy uchylić drzwiczki. Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej wtedy lepiej się kroi.
Krem : W 100 ml śmietany rozpuszczamy czekoladę, lekko studzimy. Resztę śmietany ubijamy z fiksami, po czym ubijając wlewamy chłodną czekoladę. Odkładamy na 30 minut w zimne miejsce do schłodzenia. ( Gdy nie macie wiele czasu użyjcie gotowego kremu do tortów o ulubionym smaku).
Polewa: W mleku rozpuszczamy cukier, czekoladę i masło. Gdy się zagotują odstawiamy do przestudzenia.
Składniki ponczu mieszamy.
Składanie:
Biszkopt kroimy na pół.
Spód nasączamy 1/3 ilością ponczu.
Smarujemy 1/2 ilości dżemu.
Rozkładamy pokrojone w plastry brzoskwinie, pokrywamy je kremem i drugim biszkoptem.
Ponawiamy nasączanie, tym razem 1/2 ilości alkoholu, w reszcie nasączamy biszkopty.
Wierzch smarujemy resztą dżemu, układamy nasączone biszkopty, polewamy je polewą czekoladową.
Dekorujemy płatkami i rodzynkami lub żurawiną.
Powiązane notki:
Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello
Tort dla Zosi
Wspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladową
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)
Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/18/ciasto-biszkoptowe-pijak