ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem

Drożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Rzecz straszna się stała. Miałam awarię laptopa, fatalnie. Chwilowo problemy zażegnane, ale nie całkowicie. Teraz na właściwy temat – mój przepis na idealne drożdżówki z dowolnym nadzieniem, ja miałam miodek z dożynek i gruszki z tajemniczego źródła, gdyż nikt z domowników nie potwierdził, że je przyniósł, a w szafce znalazłam mak: ) pomysł jest mój autorski
Bułeczki są pulchne, cudownie puszyste, smaczne i pachnące, długo pozostają świeże. Polecam!
Składniki:
80 g masła/margaryny
1 szklanka mleka 3,2 %
25-30 g drożdży
szczypta soli
70 g cukru
300 g mąki tortowej*
200 g mąki orkiszowej
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki ulubionego olejku zapachowego ( u mnie migdałowy)
*( można dać mniej np. 450 g i uzupełnić otrębami ja daję zazwyczaj troszkę otrąb pszennych)
Nadzienie:
3/4 szklanki surowego maku
4 gruszki
3 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Mleko podgrzać w garnku. Z 1/2 ilości mleka drożdży i połowy cukru zrobić zaczyn. odstawić na 15 minut.
Dobry zaczyn jest wyrośnięty, ale z zapadniętym środkiem i odkształcający się przy dotknięciu palcem.
Do reszty mleka dodać resztę cukru, masło a gdy ono się rozpuści, zestawić z gazu.
Do miski z mąką dodać sól, mleko z masłem, zaczyn olejek i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto.
Jeśli zrobiliśmy wszystko jak w przepisie od razu się ono połączy ; ). Ciasto odstawić na 1h.
Nadzienie : Mak w szklance zalać wrzątkiem do pełna i odstawić.
Gruszki pokroić i wydlubać gniazda nasienne, można obrać jak ktoś nie chce efektu kandyzowanej skórki w gotowej masie, mi o taki efekt chodziło.
Pokroić dowolnie i smażyć z łyżeczką miodu razem z przyprawami do skarmelizowania. Zmiksować. Mak odsączyć.
Dodać do gruszek i zmiksować ponownie. Wlać resztę miodu. Jeśli chcemy możemy jeszcze dosłodzić
Piekarnik nastawić na 190 stopni. Po godzinie ciasto lekko wyrobić i podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąty ok 30 x 20cm,
Smarować nadzieniem, zwijać, sklejać, rolować i ciąć. Porobiłam wam zdjęcia, żebyście zobaczyli jak.
Układać na blasze z papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia
Można posmarować przed pieczeniem jajkiem, lub jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka.
Piec ok 10 minut, góra dół. A oto pomocne zdjęcia:
potem tniemy co ok 4 cm
i już gotowe
jeśli ktoś lubi można drożdżówki można polukrować lub obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Powiązane notki:
Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem
Ciasto drożdżowe z dyni
Pancakes jabłkowe z miodem i twarożkiem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/08/drozdzowe-buleczki-z-makiem-gruszkami-i-miodem