ßßß Cookit - przepis na Nowe technologie, nowi sponsorzy, nowa rola Roberta Makłowicza- taki będzie VIII Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu . - Grażyna gotuje

Nowe technologie, nowi sponsorzy, nowa rola Roberta Makłowicza- taki będzie VIII Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu . - Grażyna gotuje

nazwa

Wykonanie

Jak co roku od lat w sierpniowy długi weekend na poznańskim Starym Rynku będzie smacznie i ciekawie. Ósmy już Festiwal Dobrego Smaku zgromadzi nie tylko wystawców ciekawych produktów spożywczych, będzie też mnóstwo dodatkowych atrakcji. Konkursy kulinarne dla restauratorów – w tym roku golonka i dla amatorów- kolejny raz domowe nalewki, pokazy kulinarne szefów kuchni i sław takich jak Grzegorz Łapanowski i Robert Makłowicz . Ten ostatni w nowej dla siebie roli – sommeliera, będzie udowadniał wyższość win bliższych nam geograficznie nad egzotycznymi.
Organizatorzy zapewniają, że pomimo wycofania się miasta jako sponsora, dadzą sobie radę. Z nowych przybył Browar Perła a ponownie mocno wspierają Trzy Znaki Smaku promujące lokalne tradycyjne produkty z europejskimi znakami jakości. Właśnie z tych produktów poczęstunek dla dziennikarzy i gości konferencji prasowej ( bo z niej mam niniejsze informacje) przygotował przy pomocy kucharzy hotelu Sheraton Grzegorz Łapanowski. I tu miła niespodzianka dla mnie – słynny kucharz poznał mnie po wrześniowym wspólnym gotowaniu na Food Bloger Fest. Pochwaliłam się mu, że umiejętnościami zdobytymi na tamtych warsztatach ( obróbka piersi kaczki) zadziwiłam kucharzy na niedawnym gotowaniu z Książęcym w poznańskim Spocie ( relacja niebawem).
Próbowaliśmy sałatki z bobem i bryndzą z malinowym dressingiem oraz grzanek z długo pieczonym schabem ze świni złotnickiej i wielkopolskim smażonym serem.
Na deser Grzegorz zaproponował andruty kaliskie i bitą śmietaną i sezonowymi owocami z dodatkiem miodu drahimskiego .
Ja dołożyłam sobie konfitur zaproponowanych przez kucharzy Sheratona – gospodarza konferencji i jednego z licznych patronów Festiwalu :
Tradycyjnie powiat poznański obejmuje patronat nad jednym z dni festiwalu ( pierwszym) i wtedy będzie można będzie spróbować lokalnych przysmaków podczas pokazów kulinarnych i konkursów lokalnych produktów.
Już w przeddzień Festiwalu będzie coś nowego : 13 sierpnia o godzinie 18.00, w Słodowni Starego Browaru na scenie Hive61 wystąpią twórcy polskich i zagranicznych startupów dedykowanych branży gastronomicznej i jedzeniu. Wśród gości znajdą się między innymi założyciele platformy lokalnyrolnik.pl oraz twórcy aplikacji e-food.
Dokładny program można śledzić na bieżąco na fecebookowym fanpage Festiwalu.
W tym roku będzie ciekawiej a okazja do dobrej zabawy i zdobycia atrakcyjnych nagród dodatkowo dla blogerów . Zgłaszać się można od sierpnia na profilu Biegu .
A tak zachęcała do imprezy jej organizatorka Aga Zając :
Dodatkowymi atrakcjami będą specjalne warsztaty dla dzieci ( temat- pyra) i dla dorosłych. Wieczorami na scenie zabrzmi muzyka, będą też pokazy w kinach i wystawy, wszystko o tematyce kulinarnej.
Nowością tez będą Europejskie Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego „Trzy Znaki Smaku ” , gdzie w strefie produktu goście będą mogli spróbować przyrządzonych na ich oczach przez Grzegorza Łapanowskiego o Michała Henzla m. in pierekaczewnika czy pierogów z suską sechlońską.
Mimo sezonu urlopowego zgodził się na udział w Festiwalu Robert Makłowicz – będzie jurorował wraz z Piotrem Bikontem w konkursach oraz prowadził jeden z wiodących tematów – o winach z najbliższych nam niedużych rejonów winiarskichMoraw, Słowacji, Austrii i Węgier.
Miejsce – poznański Stary Rynek, czas- 14-17 sierpnia. Dobre Smaki – zapewnione !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/nowe-technologie-nowi-sponsorzy-nowa-rola-roberta-maklowicza-taki-bedzie-viii-festiwal-dobrego-smaku-w-poznaniu