Wykonanie
Jak co roku od lat w sierpniowy długi weekend na poznańskim Starym Rynku będzie smacznie i ciekawie. Ósmy już Festiwal Dobrego Smaku zgromadzi nie tylko wystawców ciekawych produktów spożywczych, będzie też mnóstwo dodatkowych atrakcji. Konkursy kulinarne dla restauratorów – w tym roku
golonka i dla amatorów- kolejny raz domowe
nalewki, pokazy kulinarne szefów kuchni i sław takich jak Grzegorz Łapanowski i Robert Makłowicz . Ten ostatni w nowej dla siebie roli – sommeliera, będzie udowadniał wyższość win bliższych nam geograficznie nad egzotycznymi.
Organizatorzy zapewniają, że pomimo wycofania się miasta jako sponsora, dadzą sobie radę. Z nowych przybył Browar Perła a ponownie mocno wspierają Trzy Znaki Smaku promujące lokalne tradycyjne produkty z europejskimi znakami jakości. Właśnie z tych produktów poczęstunek dla dziennikarzy i gości konferencji prasowej ( bo z niej mam niniejsze informacje) przygotował przy pomocy kucharzy hotelu Sheraton Grzegorz Łapanowski. I tu miła niespodzianka dla mnie – słynny kucharz poznał mnie po wrześniowym wspólnym gotowaniu na Food Bloger
Fest. Pochwaliłam się mu, że umiejętnościami zdobytymi na tamtych warsztatach ( obróbka piersi
kaczki) zadziwiłam kucharzy na niedawnym gotowaniu z Książęcym w poznańskim Spocie ( relacja niebawem).
Próbowaliśmy sałatki z
bobem i
bryndzą z
malinowym dressingiem oraz grzanek z długo pieczonym
schabem ze
świni złotnickiej i wielkopolskim smażonym
serem.
Na deser Grzegorz zaproponował
andruty kaliskie i
bitą śmietaną i sezonowymi
owocami z dodatkiem
miodu drahimskiego .
Ja dołożyłam sobie
konfitur zaproponowanych przez kucharzy Sheratona – gospodarza konferencji i jednego z licznych patronów Festiwalu :
Tradycyjnie powiat poznański obejmuje patronat nad jednym z dni festiwalu ( pierwszym) i wtedy będzie można będzie spróbować lokalnych przysmaków podczas pokazów kulinarnych i konkursów lokalnych produktów.Już w przeddzień Festiwalu będzie coś nowego : 13 sierpnia o godzinie 18.00, w Słodowni Starego Browaru na scenie Hive61 wystąpią twórcy
polskich i zagranicznych startupów dedykowanych branży gastronomicznej i jedzeniu. Wśród gości znajdą się
między innymi założyciele platformy lokalnyrolnik.pl oraz twórcy aplikacji e-food.Dokładny program można
śledzić na bieżąco na fecebookowym fanpage Festiwalu.
W tym roku będzie ciekawiej a okazja do dobrej zabawy i zdobycia atrakcyjnych nagród dodatkowo dla blogerów . Zgłaszać się można od sierpnia na profilu Biegu .A tak zachęcała do imprezy jej organizatorka Aga Zając :
Dodatkowymi atrakcjami będą specjalne warsztaty dla dzieci ( temat- pyra) i dla dorosłych. Wieczorami na scenie zabrzmi muzyka, będą też pokazy w kinach i wystawy, wszystko o tematyce kulinarnej.Nowością tez będą Europejskie Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego „Trzy Znaki Smaku ” , gdzie w strefie produktu goście będą mogli spróbować przyrządzonych na ich oczach przez Grzegorza Łapanowskiego o Michała Henzla m. in pierekaczewnika czy pierogów z suską sechlońską.Mimo sezonu urlopowego zgodził się na udział w Festiwalu Robert Makłowicz – będzie jurorował wraz z Piotrem Bikontem w konkursach oraz prowadził jeden z wiodących tematów – o winach z najbliższych nam niedużych rejonów
winiarskich –
Moraw, Słowacji, Austrii i Węgier.Miejsce – poznański Stary Rynek, czas- 14-17 sierpnia. Dobre Smaki – zapewnione !