ßßß Cookit - przepis na Składniki na masę maślano-orzechową:

Składniki na masę maślano-orzechową:

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te ciasteczka. Problem z nimi polega tylko na tym, że są dosyć pracochłonne. Do ich upieczenia niezbędne są foremki do orzeszków, patelnia do orzeszków lub maszyna do wypiekania połówek łupinek :). Najbardziej pochłaniającym czas jest rozwiązanie z foremkami. Sa małe i nieporęczne. Pieczenie w nich tych ciastek zajmuje kilka godzin (!). Szybciej piecze się w tzw patelni do orzeszków. Najlepszym z możliwych rozwiązań jest zakup specjalnej ciastkarki do wypiekania :) Dostępne są takie z wymiennymi płytami i wtedy mamy więcej możliwości. Ja kiedyś... dawno temu zakupiłam sobie takie urządzenie i dodatkowo u tego samego sprzedawcy wypatrzyłam podobne ale... uszkodzone. Ponieważ była za grosze - kupiłam obydwie z myślą o częściach lub choćby dodatkowych płytach ;).... Jednak mój Tata - złota rączka, polutował, powymieniał, ponaprawiał i tak oto mam dwie sprawne maszynki w których upieczenie całej góry ciastek zajmuje niecałe 40 minut :) Przepis na mięciuteńkie i idealne ciasto do orzeszków znalazłam na blogu Na słodko lub wytrawnie . Całość przełożyłam kremem własnego pomysłu. Mam nadzieję, że Wam posmakują :) Polecam baaardzo :)
Składniki na orzeszki:
3 szkl. mąki pszennej tortowej
250g margaryny
3/4 szkl. cukru (może być mniej - 1/2 szkl.)
3 żółtka
1 płaska (!) łyżeczka sody sparzona odrobiną wrzątku
Sodę sparzyć w małej ilości wrzątku (2-3 łyżki). Z podanych składników dobrze wyrobić ciasto. Ja robiłam to przy pomocy malaksera. Z ciasta ulepić kuleczki (u mnie wielkości orzecha laskowego*). Maszynki do pieczenia lub patelnię do orzeszków dobrze rozgrzać. Kulki powkładać do foremek i zapiekać kilka minut (pilnować by się nie przypaliły). Mają mieć jasny złoty kolor. Zdejmować na tacę patyczkiem do szaszłyków. Wystudzić.
250g serka mascarpone
3-4 łyżki masy kajmakowej o smaku orzechowym**
1/2 szkl mielonych orzechów włoskich
Serek zmiksować i powoli dodawać masę kajmakową oraz zmielone orzechy.
220g masła
220g mielonych lub drobniuteńko pokrojonych orzechów włoskich
3-4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki spirytusu
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Wymieszać z orzechami i spirytusem. Krótko zmiksować.
Masę nakładać do upieczonych połówek orzeszków (płasko, aby po sklejeniu nie wypływało bokami) - złożyć w całość. Na koniec oprószyć cukrem pudrem. Można też maczać w roztopionej czekoladzie połówkę orzecha i ewentualnie posypać orzechami. Ciasteczka można przekładać dowolnymi kremami. Mnie jednak najbardziej tu pasuje orzechowy :)
* wielkość kuleczek musicie sami dopasować do wielkości swoich foremek :) Jeśli ciasta będzie za dużo zrobią się duże kołnierze na łupinkach które potem należy obciąć nożykiem. Jeśli ciasta będzie za mało - orzeszek wyjdzie... niedomknięty po dodaniu masy :)
** ilość masy kajmakowej jest zależna od tego czy orzeszki będziecie lekko obsypywać cukrem czy będą maczane w czekoladzie.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/11/orzeszki-ciasteczka-z-kremem-karmelowo.html