Wykonanie
Uwielbiam te
ciasteczka. Problem z nimi polega tylko na tym, że są dosyć pracochłonne. Do ich upieczenia niezbędne są foremki do orzeszków, patelnia do orzeszków lub maszyna do wypiekania połówek łupinek :). Najbardziej pochłaniającym czas jest rozwiązanie z foremkami. Sa małe i nieporęczne. Pieczenie w nich tych
ciastek zajmuje kilka godzin (!). Szybciej piecze się w tzw patelni do orzeszków. Najlepszym z możliwych rozwiązań jest zakup specjalnej
ciastkarki do wypiekania :) Dostępne są takie z wymiennymi płytami i wtedy mamy więcej możliwości. Ja kiedyś... dawno temu zakupiłam sobie takie urządzenie i dodatkowo u tego samego sprzedawcy wypatrzyłam podobne ale... uszkodzone. Ponieważ była za grosze - kupiłam obydwie z myślą o częściach lub choćby dodatkowych płytach ;).... Jednak mój Tata - złota rączka, polutował, powymieniał, ponaprawiał i tak oto mam dwie sprawne maszynki w których upieczenie całej góry
ciastek zajmuje niecałe 40 minut :) Przepis na mięciuteńkie i idealne ciasto do orzeszków znalazłam na blogu Na słodko lub wytrawnie . Całość przełożyłam kremem własnego pomysłu. Mam nadzieję, że Wam posmakują :) Polecam baaardzo :)Składniki na orzeszki:3 szkl.
mąki pszennej tortowej250g
margaryny3/4 szkl.
cukru (może być mniej - 1/2 szkl.)3
żółtka1 płaska (!) łyżeczka
sody sparzona odrobiną wrzątku
Sodę sparzyć w małej ilości wrzątku (2-3 łyżki). Z podanych składników dobrze wyrobić ciasto. Ja robiłam to przy pomocy malaksera. Z ciasta ulepić kuleczki (u mnie wielkości
orzecha laskowego*). Maszynki do pieczenia lub patelnię do orzeszków dobrze rozgrzać. Kulki powkładać do foremek i zapiekać kilka minut (pilnować by się nie przypaliły). Mają
mieć jasny złoty kolor. Zdejmować na tacę patyczkiem do szaszłyków. Wystudzić.250g
serka mascarpone3-4 łyżki masy kajmakowej o smaku
orzechowym**1/2 szkl mielonych
orzechów włoskichSerek zmiksować i powoli dodawać masę kajmakową oraz zmielone
orzechy.220g
masła220g mielonych lub drobniuteńko pokrojonych
orzechów włoskich3-4 łyżki
cukru pudru1,5 łyżki
spirytusuMasło utrzeć do białości z
cukrem pudrem. Wymieszać z
orzechami i
spirytusem. Krótko zmiksować.Masę nakładać do upieczonych połówek orzeszków (płasko, aby po sklejeniu nie wypływało bokami) - złożyć w całość. Na koniec oprószyć
cukrem pudrem. Można też maczać w roztopionej
czekoladzie połówkę
orzecha i ewentualnie posypać
orzechami.
Ciasteczka można przekładać dowolnymi kremami. Mnie jednak najbardziej tu pasuje
orzechowy :)* wielkość kuleczek musicie sami dopasować do wielkości swoich foremek :) Jeśli ciasta będzie za dużo zrobią się duże kołnierze na łupinkach które
potem należy obciąć nożykiem. Jeśli ciasta będzie za mało - orzeszek wyjdzie... niedomknięty po dodaniu masy :)** ilość masy kajmakowej jest zależna od tego czy orzeszki będziecie lekko obsypywać
cukrem czy będą maczane w
czekoladzie.Smacznego :)