Wykonanie
Jestem fanką potraw o intensywnych smakach – dużo przypraw, ostro, kwaśno – to jest to, co lubię ;) Jednak zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy tak jedzą, dlatego wrzucam przepis, na to, zdecydowanie bardziej stonowane, danie.I’m a huge fan of intensive flavours – lots of spices, hot, sour – that’s my thing ;) But I realize, that not all of you eats this way. That’s why I’m posting this recipe :) It’s way
more delicate to me, but still full of flavour :)Składniki:3 łyżki
masła orzechowegosok z 0,5 dużej
cytrynyok 0,5-1cm świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu sojowego0,5 łyzki
oleju sezamowegowoda lub
mleko sojowedymkapierś
kaczkisólpieprznoodle z 3 zupek chińskich
kiełkikaczkę przygotuj wg przepisu Gordona Ramsayanoodle zalej wrzątkiem, jak nasiąkną odlej nadmiar
wodyimbir i
czosnek posiekaj na drobne kawałeczkiwymieszaj:
masło orzechowe,
sok z cytryny, posiekany
czosnek i
imbir,
sos sojowy,
olej sezamowydodaj tyle wody/
mleka sojowego, żeby gęsta pasta zmieniła się w gęsty sos (dodaj najpierw trochę, rozmieszaj i, jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej)posiekaj
dymkę – część dodaj do sosu, część zostaw do posypania gotowego daniawymieszaj noodle z sosem i
kiełkami, przełóż na duży talerz na wierzchu połóż pokrojoną pierś
kaczki, posyp
dymkąSmacznego! :)*oczywiście możesz dodać dowolne warzywa, np
paprykę – dałam to, co akurat miałam w lodówce…Ingredients:3 tbsp peanut butterjuice from 0 , 5 big lemon0 , 5-1cm fresh ginger2 cloves of garlic2 tbsp soy sauce0,5 tbsp
sesame oilwater or soy milkspring onionduck breastsaltblack peppernoodle from 3 instant soupssproutsprepare duck breasts as Gordon
Ramsay does ;)
pour boiling water over noodles, when they soak up enough water, strain themchop garlic ang ginger
very finelymix together: peanut butter, lemon juice, chopped ginger and garlic, soy sauce,
sesame oiladd as much water/ soy milk, as it needs to turn from paste into thick sauce (add in parts, so it doesn’t turne out to be to runny)chop spring onion – add part of it to the sauce, the rest save for decorationmix noodle with sprouts and sauce, transfer into a big
plateput sliced duck breast on top, sprinkle with remaining spring onionBon appetit! :)*of course you can use any vegetables you like, f.e. pepper – I’ve used sprouts, because I had them in my fridge

…PRZYGOTOWANE Z UŻYCIEM PRODUKTÓW ALPROAlpro
Napój Sojowy bez
Cukru to naturalny
napój sojowy bez
cukru. Jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera
białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie jest źródłem wapnia oraz zawiera witaminy B2, B12 i D.
Białko zawarte w produktach
sojowych może pomóc w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu we
krwi, co jest kolejnym dobrym argumentem przemawiającym za włączeniem soi do codziennej diety. Badania wykazują, że włączenie minimum 25 g
białka sojowego do diety o niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, może pomóc w redukcji cholesterolu we
krwi.